Skip to main content

Το “Top 10” των νέων ειδών για το 2012

Μια κατσαρίδα που λάμπει στο σκοτάδι, ένας σαρκοφάγος σπόγγος με σχήμα άρπας και το μικρότερο σπονδυλωτό του κόσμου είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων ειδών που ανακαλύφθηκαν μέσα στο 2012, όπως τα επέλεξε το Διεθνές Ινστιτούτο Εξερεύνησης Ειδών στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα σε συνεργασία με μία επιτροπή ειδικών από ολόκληρο τον κόσμο.

Το “Top 10 Νέων Ειδών» ανακοινώνεται κάθε χρόνο, ανήμερα της επετείου της γέννησης του Καρόλου Λινναίου, του Σουηδού βοτανολόγου, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο σύστημα ταξινομίας, κατονομάζοντας και κατηγοριοποιώντας τα νέα είδη. Επικεφαλής της επιτροπής, η οποία κλήθηκε να επιλέξει μόλις 10 από 140 και πλέον νέα είδη,  είναι ο Αντόνιο Βαλδεκάθας από το Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Ισπανίας.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε είδη με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά και οργανισμούς που βρέθηκαν σε δυσπρόσιτους βιοτόπους. Επιπλέον, αναζήτησαν είδη που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον άνθρωπο και τα οποία διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στα ανθρώπινα ενδιαιτήματα ή θεωρούνται στενοί συγγενείς μας.

«Η λίστα αποτελεί μια επιστημονική εκστρατεία ‘σοκ και δέους’, καθώς μας προκαλεί σοκ δείχνοντάς μας πόσα δεν γνωρίζουμε για τον ίδιο μας τον πλανήτη και δέος για την ποικιλότητα, την πολυπλοκότητα, τη θαυμαστή φύση και την ομορφιά του ζωντανού κόσμου», γράφει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του διεθνούς ινστιτούτου Κουέντιν Γουίλερ.

Ανάμεσα στα είδη που επελέγησαν είναι ένας μικροσκοπικός βάτραχος μήκους μόλις 7,7 χιλιοστών, ένας πίθηκος με ανθρώπινη φυσιογνωμία, μια πανέμορφη πεταλούδα που ανακαλύφθηκε μέσω μιας φωτογραφίας που ανάρτησε χρήστης του Flickr και ένας μύκητας, ο οποίος αναπτύχθηκε μέσα σε σπήλαια γεμάτα τοιχογραφίες της Παλαιολιθικής Εποχής, στη Γαλλία.

«Επί δεκαετίες, ανακαλύπταμε κατά μέσο όρο 18.000 είδη το χρόνο, κάτι που έμοιαζε λογικό πριν από την κρίση βιοποικιλότητας», επισημαίνει ο Γουίλερ εξηγώντας την ανάγκη δημοσιοποίησης αυτών των ανακαλύψεων. «Τώρα, γνωρίζοντας ότι εκατομμύρια είδη ενδέχεται να μην επιβιώσουν μετά τον 21ο αιώνα, είναι ώρα να κινηθούμε ταχύτερα.»

«Απευθύνουμε έκκληση για μια αποστολή όπως αυτές της NASA για να ανακαλύψουμε 10 εκατομμύρια είδη μέσα στα επόμενα 50 χρόνια», προσθέτει ο ερευνητής.