Skip to main content

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας ελαττώνει την ένταση των μουσώνων

Οι εκπομπές αερίων από ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει μείωση των ετήσιων βροχοπτώσεων των μουσώνων κατά τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, τα επίπεδα της βροχής που καταγράφηκαν στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια των θερινών μουσώνων μειώθηκαν κατά 10 τοις εκατό, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανθρωπογενής εκπομπή αερολυμάτων, αποτελεί την κύρια αιτία για αυτό το φαινόμενο.

Οι εκπομπές αερολυμάτων έχουν εκτοξευτεί από τη δεκαετία του 1950, κυρίως λόγων των οχημάτων και των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρουσία υψηλών ποσοστών αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα αντανακλά θερμότητα από τον Ήλιο πίσω στο διάστημα, μειώνοντας τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης και τις βροχοπτώσεις.

«Αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η ξήρανση των μουσώνων κατά τα τελευταία 50 χρόνια δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος και ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εποχικής βροχόπτωσης των μουσώνων, από την οποία εξαρτώνται δισεκατομμύρια άνθρωποι», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Ντέμπι Πόλσον.

Η αλλαγή στις βροχοπτώσεις των θερινών μουσώνων μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και τη γεωργία για δισεκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως εκείνων που ζουν στην Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία και ορισμένα μέρη της Αφρικής.

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τη μέση βροχόπτωση των θερινών μουσώνων στο βόρειο ημισφαίριο μεταξύ 1951 και 2005. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα, κατάφεραν να προσδιορίσουν ποσοτικά την επίδραση της αύξησης των εκπομπών αερολυμάτων και αερίων του θερμοκηπίου κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα της ανθρωπογενούς εκπομπής αερολυμάτων αναμένεται να μειωθούν κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, καθώς οι χώρες αρχίσουν σταδιακά να υιοθετούν καθαρότερες μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.