Skip to main content

Η ρύπανση των ωκεανών επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των δελφινιών

Τα άγρια ​​δελφίνια έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα από τα δελφίνια που ζουν σε αιχμαλωσία, λόγω του μολυσμένου θαλασσινού νερού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της παρουσίας παθογόνων παρασίτων και ανθρωπογενών ρύπων στον ωκεανό,  που δεν υπάρχουν σε διαχειριζόμενους βιοτόπους και ζωολογικούς κήπους», δήλωσε η Πατρίσια Φερ, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απίστευτα περίπλοκο και σημαντικό για την υγεία. Τα μικρόβια αποτελούν μέρος του φυσικού κόσμου και βοηθούν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι η ισορροπία μεταξύ της ικανότητας αναγνώρισης επιβλαβών οργανισμών και της υπερδιέγερσης. Η μελέτη μας καταδεικνύει τη σημασία του περιβάλλοντος σε αυτές τις αποκρίσεις.        

Οι ερευνητές συνέκριναν την ανοσοποιητική υγεία τεσσάρων ομάδων δελφινιών που ζουν σε ενυδρεία και στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Βόρειας Αμερικής.

Οι ρύποι στους ωκεανούς γύρω από τις πολιτείες της Φλόριντα και της Νότιας Καρολίνα βρέθηκαν να ασκούν σημαντική πίεση στο ανοσοποιητικό σύστημα των άγριων δελφινιών, καθιστώντας δυσκολότερο για τα ζώα να καταπολεμούν τα βακτηρίδια, τους μύκητες, τους ιούς και τα παράσιτα.

Αντίθετα, τα δελφίνια υπό ανθρώπινη φροντίδα εκτίθενται σε λιγότερα παθογόνα, λόγω των περιβαλλοντικών ελέγχων ποιότητας νερού και τροφίμων, καθώς και των προληπτικών ιατρικών προγραμμάτων. Έτσι, οι ανοσολογικές αντιδράσεις τους τείνουν να είναι πιο εστιασμένες και βραχείες.

Οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης για τα δελφίνια μπορούν να έχουν επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία στην περιοχή, καθώς οι τοπικοί ψαράδες και κάτοικοι εκτίθενται και καταναλώνουν τις ίδιες τοξίνες.