Skip to main content

ΗΠΑ: Eπιδρομή τζιτζικιών μετά από 17 χρόνια

Οι προειδοποιήσεις άρχισαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Τώρα όμως γίνονται πραγματικότητα: χιλιάδες τζίτζικες που για χρόνια βρίσκονταν κρυμμένοι στο υπέδαφος, έρχονται τώρα στην επιφάνεια, στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αναμένεται επιδρομή δισεκατομμυρίων εντόμων. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι επιστήμονες που προτείνουν: αφού δεν μπορείτε να τα αποφύγετε… φάτε τα.

Η επιστημονική κοινότητα «βάφτισε» την επικείμενη επέλαση “Brood II” – δηλαδή «Γένος 2» – καθώς τα τζιτζίκια, τα οποία ανήκουν σε ένα είδος που απαντάται μόνο στις ΗΠΑ, θα βγουν στην επιφάνεια έχοντας περάσει τα τελευταία 17 χρόνια σε βάθος λίγων μέτρων κάτω από το έδαφος τρώγοντας ρίζες δέντρων και ωριμάζοντας.

Παρά τα κόκκινα μάτια τους και τα πολυάριθμα δημοσιεύματα που δημιουργούσαν κλίμα τρόμου τις τελευταίες ημέρες, άπαντες επισημαίνουν ότι τα έντομα είναι ακίνδυνα για τους ανθρώπους. «Οι ορδές των τζιτζικιών δεν θα μας ρουφήξουν το αίμα ούτε θα μετατρέψουν τους ανθρώπους σε ζόμπι», έλεγε χαριτολογώντας στο LiveScience η εντομολόγος στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι Μέι Μπέρενμπαουμ.

Το μόνο, για το οποίο οι τζίτζικες έχουν μεγάλη όρεξη είναι… το σεξ. Στόχος τους είναι να σκαρφαλώσουν στα δέντρα και να περάσουν τις επόμενες εβδομάδες ζευγαρώνοντας. Καθώς αυτά θα πεθαίνουν, οι απόγονοί τους θα πάρουν τη θέση τους στο υπέδαφος για να επιστρέψουν μετά από άλλα 17 χρόνια, δηλαδή το 2030.

Το ζευγάρωμα γίνεται με ιδιαίτερα θορυβώδη τρόπο. Πριν από μερικά χρόνια, ο εντομολόγος Τζιν Κρίτσκι μέτρησε τη στάθμη της έντασης στα 94 ντεσιμπέλ, λέγοντας ότι ο ήχος είναι τόσο δυνατός που «δεν ακούς τα αεροπλάνα που περνούν από πάνω».

Τα τζιτζίκια αποτελούν πρώτης τάξεως έδεσμα για τα πτηνά. Είναι όμως τόσα πολλά που ορισμένοι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωσή τους ακόμη και από τους ανθρώπους, χαρακτηρίζοντάς τα «γαρίδες της γης». «Είναι αρθρόποδα, κάτι που σημαίνει ότι έχουν εξωσκελετό», λέει στο NBC News η Άιζα Μπέτανκουρτ από την Ακαδημία Φυσικών Επιστημών. «Τρώμε συχνά τα αρθρόποδα της θάλασσας, όπως είναι οι γαρίδες, οι αστακοί και οι κάβουρες.»

Η ίδια υποστηρίζει ότι τα τζιτζίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλά λιπαρά και είναι ακόμη πιο νόστιμα – βραστά ή και ωμά – εάν πιαστούν το πρωί, την ώρα που βγαίνουν από το έδαφος.

Δεν πρόκειται για ανέκδοτο. Το National Geographic παρέχει στους αναγνώστες του ακόμη και συνταγές για… καραμελωμένους τζίτζικες, αλλά και για κοκτέιλ με έντομα.