Ευρωπαίοι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η άνοδος της στάθμης των υδάτων κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε θα μπορούσε να φθάσει τα 69 εκατοστά. Παρότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις, ακόμη και αυτή η άνοδος θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στο – χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια – πρότζεκτ Ice2sea, η στάθμη των υδάτων θα ανεβεί κατά 36,8 εκατοστά έως το 2100 λαμβάνοντας υπόψη μόνο την τήξη των παγοκρηπίδων και των παγετώνων. Εάν συμπεριληφθούν και άλλοι παράγοντες, η άνοδος θα αγγίξει τα 69 εκατοστά, όταν άλλες μελέτες προέβλεπαν άνοδο έως και κατά 2 μέτρα.
Οι υπολογισμοί των επιστημόνων, από 24 ευρωπαϊκούς κυρίως οργανισμούς, βασίστηκαν στο σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
«Τα νέα είναι καλά για όσους φοβούνταν μεγαλύτερη άνοδο», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του πρότζεκτ Ντέιβιντ Βον από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής. «Τα 69 εκατοστά, όμως, αποτελούν μια πραγματική απειλή καθώς αλλάζουν σημαντικά τη συχνότητα των πλημμυρών.» Άλλωστε, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, η στάθμη των υδάτων θα συνεχίσει να ανεβαίνει και μετά από το 2100, απειλώντας σε πρώτη φάση νησιά όπως οι Μαλδίβες και παραθαλάσσιες πόλεις.
Η έκθεση επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των μεταβολών στην Ευρώπη, καθώς επισημαίνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Η άνοδος των υδάτων γύρω από τις ευρωπαϊκές ακτές αναμένεται να είναι κατά 10 έως 20 εκατοστά μικρότερη σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Οι επιστήμονες του Ice2sea ωστόσο τονίζουν ότι, εάν ληφθούν υπόψη τα κύματα θυέλλης, η άνοδος ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πολύ μεγαλύτερη. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται πόλεις όπως το Λονδίνο να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα, με τα αντιπλημμυρικά τους φράγματα του Τάμεση να αποδεικνύονται ανεπαρκή σε περίπτωση τέτοιων κυμάτων.