Skip to main content

Υποκατάστατο ασφάλτου από βιολογικά υλικά

Γάλλοι ερευνητές χρησιμοποίησαν απόβλητα μικροφυκών για τη δημιουργία ασφάλτου, αντικαθιστώντας στην πορεία τις ουσίες με βάση το πετρέλαιο.

Η ερευνητική ομάδα, με βάση τη Ναντ και την Ορλεάνη, απέδειξε τη βιωσιμότητα της βιοασφάλτου επιδεικνύοντας τη μεγάλη ομοιότητά της με τη συμβατική άσφαλτο που χρησιμοποιείται σήμερα στους δρόμους.

Για να δημιουργήσουν τη βιοάσφαλτο οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια υδροθερμική διαδικασία υγροποίησης εκτοξεύοντας νερό με πίεση και μετατρέποντας το υπόλειμμα μικροφυκών σε μια μαύρη, παχύρρευστη ουσία που μοιάζει πολύ με άσφαλτο από παράγωγα πετρελαίου. Η μέθοδος αυτή έχει απόδοση μετατροπής 55 τοις εκατό.

Στο παρόν στάδιο, οι ερευνητές πραγματοποιούν δοκιμές για να αναλύσουν τη συμπεριφορά του υλικού με την πάροδο του χρόνου, καθώς και για να εκτιμήσουν το κόστος για την παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

Τα μικροφύκη έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά σε καλλυντικές βαφές και συμπληρώματα διατροφής, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια στροφή προς την επεξεργασία μικροφυκών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, και θεωρούνται σήμερα ως μια εναλλακτική λύση για το πετρέλαιο. Η κίνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποδοτικές διαδικασίες, καθώς και στο να γίνουν διαθέσιμα και άλλα προϊόντα μικροφυκών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Άλλοι τύποι βιοασφάλτου που έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιούν έλαια από τη γεωργία ή από τη βιομηχανία χαρτιού, αναμειγμένα με ρητίνες για τη βελτίωση των ελαστικών ιδιοτήτων τους. Ωστόσο, οι ίδιοι πόροι χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων ή κατασκευών, ενώ αντίθετα τα μικροφύκη αποτελούν μια υποσχόμενη εναλλακτική λύση των προϊόντων πετρελαίου, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός για άλλες χρήσεις.