Skip to main content

ΟΗΕ: Στα 42 εκατομμύρια τόνους τα ηλεκτρονικά απόβλητα

Η ποσότητα των παγκόσμιων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων έφτασε τα 41,8 εκατομμύρια τόνους το 2014 και οι αριθμοί αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 21 τοις εκατό ως τους 50 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2018, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Το 60 τοις εκατό του συνόλου των αποβλήτων για το 2014 αναλογεί σε φούρνους μικροκυμάτων και πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ενώ μόλις το 7 τοις εκατό αναλογεί σε κινητά τηλέφωνα, αριθμομηχανές και προσωπικούς υπολογιστές. Λιγότερο από το ένα έκτο όλων των απορριμμάτων κατέληξε σε κατάλληλα συστήματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

Ο Ντέιβιντ Μαλόουν των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε πως τα αμέτρητα ηλεκτρονικά είδη που καταλήγουν στα σκουπίδια φιλοξενούν επικίνδυνα τοξικά στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη προσοχή, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο, χρώμιο, καθώς και 4,4 τόνους χλωροφθορανθράκων που καταστρέφουν το όζον.

Θαμμένα μέσα στα παγκόσμια ηλεκτρονικά απόβλητα βρίσκονται και ικανές ποσότητες σιδήρου, χαλκού, χρυσού, ασημιού, αλουμινίου, και άλλων υλικών με συνολική εκτιμώμενη αξία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει η έκθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που παρήγαγε τα περισσότερα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα το 2014 με 7,072 εκατομμύρια τόνους, με την Κίνα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 6,032 εκατομμύρια τόνους και τρίτη την Ιαπωνία με 2,2 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο, οι χώρες με την υψηλότερη παραγωγή αποβλήτων κατά κεφαλή ήταν όλες στην Ευρώπη, με τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Συγκεκριμένα στη Νορβηγία, σε κάθε πολίτη αναλογούν 24 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ στους κατοίκους της Αφρικής μόλις 1,7.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση των επιπέδων αυτών των αποβλήτων προκαλείται από την αυξανόμενη δημοτικότητα των νέων συσκευών, των οποίων οι νέες εκδόσεις συνήθως δεν διαρκούν όσο οι παλαιότερες.