Skip to main content

Αφρικανοί ελέφαντες και δεκάδες θαλάσσια θηλαστικά εισήλθαν στο τούνελ της εξαφάνισης

Στην Κόκκινη Λίστα Απειλουμένων Ειδών εισήλθαν οι αφρικανικοί ελέφαντες την ίδια στιγμή που νέα μελέτη αναφέρει ότι δεκάδες θαλάσσια θηλαστικά αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.

Οι ελέφαντες αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά ζώα της αφρικανικής ηπείρου κατέχοντας σημαίνοντα ρόλο τόσο στα οικοσυστήματα όσο και στην ζωή των ανθρώπων.  Ήταν γνωστό ότι μια σειρά από αιτίες με κυριότερες την λαθροθηρία αλλά και την συνεχή απώλεια των εδαφών που ζουν συρρίκνωναν τους πληθυσμούς των ελεφάντων. Μάλιστα πρόσφατα γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι δεν υπάρχει ένα είδος ελεφάντων σε όλη την ήπειρο όπως πιστευόταν αλλά δύο αφού οι ελέφαντες των δασών διαφέρουν από εκείνους της σαβάνας.

Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) που συντάσσει τον κατάλογο των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (Κόκκινη Λίστα Απειλουμένων Ειδών) ενέταξε και τα δύο είδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IUCN οι πληθυσμοί του αφρικανικού ελέφαντα των δασών συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 86% τα τελευταία 31 έτη ενώ οι πληθυσμοί των ελεφάντων της σαβάνας μειώθηκαν κατά 60% τα τελευταία 50 έτη.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ελεφάντων και προσπάθειες αύξησης των πληθυσμών του ο κίνδυνος εξαφάνισης στο πολύ κοντινό μέλλον είναι ορατός. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αρκεί να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια στην οποία να συμμετέχουν φυσικά πάνω από όλα οι κυβερνήσεις των χωρών που ζουν οι ελέφαντες.

Όμως οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες αφού παρά τα μέτρα που λαμβάνονται η λαθροθηρία κυρίως για το ελεφαντόδοτο όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι εντείνεται. Παράλληλα μοιάζει πρακτικά αδύνατη η παρεμπόδιση της αποψίλωσης των δασών για την δημιουργία νέων εκτάσεων καλλιέργειας, εξόρυξης ή δημιουργίας οικισμών.

Την ίδια στιγμή επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον αναφέρει πραγματοποίησαν μια μελέτη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται 126 είδη θαλάσσιων θηλαστικών ανάμεσα στα οποία φάλαινες, δελφίνια, πολικές αρκούδεςμ θαλάσσιοι λέοντες, φώκιες. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν το σύνολο αυτών των ειδών, ένα ποσοστό 98%, αντιμετωπίζει κινδύνους ενώ το 25% των ειδών που μελετήθηκαν έχουν ήδη εισέλθει στο μονοπάτι που οδηγεί στην εξαφάνιση τους.

Κλιματικές αλλαγές, εντατική αλιεία και μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι οι βασικές αιτίες του προβλήματος και όπως και στην περίπτωση των ελεφάντων οι προβλέψεις για αναστροφή αυτής της κατάστασης δεν είναι με το μέρος των απειλούμενων ειδών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από IUCN