Skip to main content

Μοζαμβίκη: λαθροκυνηγοί αφάνισαν τους ρινόκερους σε εθνικό πάρκο

Αφρικανικά και πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι λαθροκυνηγοί σκότωσαν όλους τους ρινόκερους στο εθνικό πάρκο του Λιμπόπο, στη Μοζαμβίκη. Η δυσάρεστη είδηση καταδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι εγκληματικές οργανώσεις δρουν πλέον ανεξέλεγκτα, οδηγώντας απειλούμενα είδη πιο κοντά στον αφανισμό.

Σύμφωνα με το διευθυντή του προστατευόμενου πάρκου Αντόνιο Αμπασάρ, η τελευταία φορά που κάποιος είδε ρινόκερο στην περιοχή ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, «κάτι που σημαίνει ότι όσοι ζούσαν στο πάρκο είναι πιθανότατα νεκροί». Σημειώνεται ότι, το 2002, το τεράστιο πάρκο του Λιμπόπο, που καλύπτει μια έκταση 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, φιλοξενούσε περίπου 300 ζώα.

Ο Αμπασάρ επέρριψε την ευθύνη σε ομάδες λαθροκυνηγών, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων υπαλλήλων που εργάζονταν ως φύλακες και οι οποίοι θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου, παρότι για τους ρινόκερους είναι ήδη αργά. Ο ίδιος προέβλεψε ότι ο αφανισμός των ρινόκερων δεν θα βάλει τέλος στη δράση των λαθροκυνηγών, η προσοχή των οποίων ίσως στραφεί τώρα στους ελέφαντες του πάρκου.

Τα τελευταία χρόνια, η τιμή της σκόνης από κέρατο ρινόκερου ή από ελεφαντόδοντο καταγράφει ραγδαία αύξηση στη μαύρη αγορά, ενώ ένα κιλό κέρατος φθάνει να πωλείται προς δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Ιδιαίτερα το κέρατο του ρινόκερου πιστεύεται σε κάποιες ασιατικές χώρες ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Το μεγαλύτερο τμήμα του διασυνοριακού πάρκου του Λιμπόπο βρίσκεται στη Μοζαμβίκη, όμως εκτείνεται επίσης στη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική, συνδέοντας προστατευόμενες περιοχές, όπως το νοτιοαφρικανικό πάρκο Κρούγκερ. Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, αξιωματούχοι στη Νότιο Αφρική απειλούν να αποχωρήσουν από το διασυνοριακό σύστημα, υψώνοντας φράχτη στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά και πως οι λαθροκυνηγοί θα επικεντρωθούν στο πάρκο Κρούγκερ. Ήδη από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 230 ρινόκεροι έχουν θανατωθεί στη Νότια Αφρική.