Skip to main content

Προς περιορισμό των νεονικοτινοειδών στην E.E.

Τον προσωρινό περιορισμό των διαδεδομένων παρασιτοκτόνων που συνδέονται με τη συρρίκνωση πληθυσμών μελισσών φέρεται να αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση ελήφθη παρά το γεγονός ότι νωρίτερα οι κυβερνήσεις των «27» δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα. Αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα έχει διετή ισχύ.

Από το πρωί, ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν επικαλούμενα ανώνυμους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η απαγόρευση των τριών παρασιτοκτόνων της οικογένειας των νεονικοτινοειδών ήταν «πιθανή». Πηγή της Κομισιόν ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι «παρότι δεν υπήρξε ξεκάθαρη απόφαση, 15 κράτη-μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης [για απαγόρευση], συνεπώς η Επιτροπή θα προχωρήσει στην υιοθέτησή της».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα νεονικοτινοειδή πρέπει να περιοριστούν σε καλλιέργειες που δεν προσελκύουν μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Πολλοί αγρότες και ειδικοί καθώς και οι εταιρείες που παράγουν τα συγκεκριμένα παρασιτοκτόνα, κυρίως η γερμανική Bayer και η ελβετική Syngenta, τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να συνδέουν τα νεονικοτινοειδή με την κατάρρευση πληθυσμών μελισσών.

Στις αρχές του μήνα, τα αποτελέσματα δύο νέων μελετών που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατεδείκνυαν ότι τα νεονικοτινοειδή προκαλούν εγκεφαλική βλάβη στις μέλισσες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ικανότητά τους να μαθαίνουν και να θυμούνται, κάτι που ενδέχεται να επηρεάζει τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν τροφή, μειώνοντας έτσι και τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Άλλες μελέτες συνέδεαν τα παρασιτοκτόνα αυτά με τεράστιες απώλειες του αριθμού των βασιλισσών που παράγονται και αυξημένες «εξαφανίσεις» μελισσών, οι οποίες δεν επιστρέφουν στην κυψέλη τους.

Οι μέλισσες και άλλα έντομα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων καθώς επικονιάζουν τα τρία τέταρτα όλων των καλλιεργειών. Η συρρίκνωση των επικονιαστών, τα τελευταία χρόνια, έχει αποδοθεί σε ασθένειες, στην απώλεια των βιοτόπων τους και – σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό – τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Μεταξύ των κρατών που, στην ψηφοφορία του Μαρτίου, τάχθηκαν κατά της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών ήταν και η Ελλάδα. Τα περισσότερα σχόλια, ωστόσο, προκάλεσε η στάση της Βρετανίας που, παρά τις έντονες αντιδράσεις, έκρινε ότι μια απαγόρευση θα είχε κατά πάσα πιθανότητα περισσότερα αρνητικά παρά θετικά.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Κάμερον εξηγούσε ότι μια απαγόρευση θα οδηγούσε σε στροφή των παλαιού τύπου παρασιτοκτόνων, τα οποία είναι ακριβότερα και ενδεχομένως πιο επιβλαβή, κατά τον ίδιο.