Έως και 57 διαφορετικά φυτοφάρμακα συνδέονται με τη δηλητηρίαση των μελισσών της Ευρώπης, επιδεινώνοντας την παγκόσμια κρίση μείωσης των πληθυσμών τους.
Την αρνητική σύνδεση αποκαλύπτει έρευνα Πολωνών επιστημόνων από το Εθνικό Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών της χώρας, οι οποίοι ανέπτυξαν επίσης μια νέα μέθοδο για την ανίχνευση ενός τεράστιου αριθμού φυτοφαρμάκων στις μέλισσες, ώστε να βοηθήσουν καλύτερα τους επιστήμονες στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης.
Ο πληθυσμός των μελισσών πέφτει κατακόρυφα σε όλο τον κόσμο, εν μέρει λόγω της λεγόμενης διαταραχής κατάρρευσης αποικίας. Ακόμα δεν είναι σαφές τι προκαλεί άμεσα τη διαταραχή αυτή και πώς λειτουργεί, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν πως εμπλέκεται η χρήση φυτοφαρμάκων. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων, αναγνωρίζοντας την αρνητική επίδρασή τους στις μέλισσες.
Οι μέλισσες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γεωργία και το περιβάλλον, καθώς είναι υπεύθυνες για την επικονίαση πάνω από το 80% των καλλιεργειών και των ειδών άγριας χλωρίδας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Τόμας Κιλγιάνεκ.
Οι Πολωνοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια μέθοδο που ανιχνεύει και αναλύει 200 φυτοφάρμακα και μεταβολίτες στις μέλισσες, ώστε να εξετάσουν ποια φυτοφάρμακα που σήμερα επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις δηλητηριάζουν. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, τα φυτοφάρμακα μπορεί να αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών και να επιτρέπουν σε παράσιτα ή ιούς να αφανίζουν ολόκληρες αποικίες, προειδοποιεί ο Κιλγιάνεκ.
Η ομάδα χρησιμοποίησε μια μέθοδο για την ανίχνευση φυτοφαρμάκων που περιέχονται σε τρόφιμα, ώστε να εξετάσει περισσότερες από 70 περιπτώσεις δηλητηρίασης μελισσών. Στην ανάλυσή τους, αναζήτησαν ίχνη από 200 διαφορετικά φυτοφάρμακα ταυτόχρονα, μαζί με ενώσεις που παράγονται από τη διάσπασή τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπήρχαν 57 φυτοφάρμακα παρόντα στις δηλητηριασμένες μέλισσες.
Άλλοι παράγοντες μείωσης του πληθυσμού των μελισσών είναι η γενικότερη κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες που ευνοούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, τα καυσαέρια από κινητήρες ντίζελ αλλοιώνουν την όσφρηση των μελισσών και δυσχεραίνουν την αναζήτηση λουλουδιών.
Η δοκιμή αυτή αποτελεί μόνο την αρχή της έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία των μελισσών, με τα ευρήματα να διευρύνουν τις γνώσεις σχετικά με το πρόβλημα και να βοηθούν άλλους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τον κίνδυνο των σημερινών εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, κατέληξε ο Κιλγιάνεκ.