Skip to main content

Η παγκόσμια χρήση γης θα μειωνόταν 75% εάν ήμασταν χορτοφάγοι

Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψε την τεράστια επίδραση που έχει η γεωργία στη παγκόσμια χρήση της γης.

Εξετάζοντας τα δεδομένα από περίπου 40.000 αγροκτήματα σε 119 χώρες, η έρευνα εξέτασε τις επιπτώσεις της γεωργίας στο περιβάλλον. Ο Τζόζεφ Πουρ, επικεφαλής της μελέτης, επιβεβαίωσε την επιζήμια επίπτωση της βιομηχανίας κρέατος σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η χρήση των υδάτων, η ρύπανση του αέρα και των υδάτων και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. 

«Η αποφυγή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων προσφέρει πολύ καλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η προσπάθεια αγοράς βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων», δήλωσε ο Πουρ, προσθέτοντας ότι η αυστηρή χορτοφαγία (βίγκαν) είναι ίσως ο πιο άμεσος και ισχυρός τρόπος για να μειώσει κάποιος τον αντίκτυπό του στον πλανήτη.

Η έρευνα της Οξφόρδης υπολόγισε ότι το 80% της συνολικής γεωργικής γης του πλανήτη χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων. Ενδεικτικά, η παραγωγή βοείου κρέατος χρησιμοποιεί 36 φορές περισσότερο γη, και παράγει έξι φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, από ό,τι η παραγωγή συγκεκριμένων οσπρίων. Εάν όλος ο ανθρώπινος πληθυσμός επέλεγε να γίνει βίγκαν, η παγκόσμια χρήση γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 75%, απελευθερώνοντας έκταση γης στο μέγεθος της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ μαζί. Αυτό θα οδηγούσε σε πολύ λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, και θα μείωνε την έκταση οικοσυστημάτων άγριας φύσης που χάνεται από τη γεωργία, η οποία είναι μια από τις κύριες αιτίες μαζικής εξαφάνισης ειδών άγριας πανίδας.