Από το 1970, στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η Ημέρα της Γης. Στόχος της, να κινητοποιήσει «άτομα και οργανισμούς προκειμένου να ενισχύσουν τη συλλογική μάχη ενάντια στην εκμεταλλευτική σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη», όπως οραματιζόταν ο εμπνευστής της Γκέιλορντ Νέλσον, γερουσιαστής του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος πέθανε το 2005.
Η Google αφιέρωσε στην Ημέρα της Γης το σημερινό της – διαδραστικό – doodle που απεικονίζει ένα πράσινο τοπίο με δύο βουνά και μια λιμνούλα, το οποίο αλλάζει καθώς η μία εποχή διαδέχεται την άλλη.
Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα σε διάφορες πόλεις. Στη Ουάσιγκτον, για παράδειγμα, οι κάτοικοι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις προσπάθειες καθαρισμού ενός ποταμού, ενώ στη Βερακρούζ, στο Μεξικό, εθελοντές θα καθαρίσουν ακτές και θα μετάσχουν σε μεγάλη δενδροφύτευση. Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, διοργανώθηκε… μαζικός χορός μιας «οικολογικής» διασκευής του παγκόσμιου hit “Gangnam Style”.
Στην Κίνα περισσότεροι από χίλιοι εθελοντές φύτεψαν μικρά δεντράκια στην έρημο Γκόμπι στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που φυτεύω δέντρα στην έρημο γιατί πάντοτε πίστευα ότι οι έρημοι πρέπει να είναι πιο πράσινες», δήλωσε ένας εθελοντής στο κινεζικό δίκτυο CCTV. «Έτσι, συμμετείχα σε αυτή τη δραστηριότητα προκειμένου να κάνω κάτι για τη Γη. Εάν όλοι φύτευαν από ένα δέντρο, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.»
Παρότι τέτοιες ενέργειες μοιάζουν πολύ μεμονωμένες και… μικρές μπροστά στις τεράστιες πιέσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ο συντονιστής της Ημέρας της Γης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ντένις Χέιζ εκτιμά ότι έχουν ήδη επιτευχθεί πολλοί στόχοι. «Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι βασικές αξίες μας σήμερα είναι πολύ πιο ‘πράσινες’ σε σχέση με τη δεκαετία του 1960 και του 1970», έλεγε ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια.
Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, ωστόσο, τα αποτελέσματα πρόσφατης παγκόσμιας δημοσκόπησης κατέδειξαν ότι η ανησυχία του κόσμου για περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας, κυμαίνεται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.