Skip to main content

Γιγαντιαίο «ντόνατ» για την αποθήκευση ενέργειας

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα τεχνητό νησί σε σχήμα γιγαντιαίου ντόνατ, με στόχο την αποθήκευση μέρους της πλεονάζουσας ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Το νησί θα κατασκευαστεί από άμμο, στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου τρία χιλιόμετρα ανοιχτά των βελγικών ακτών, και άξονάς του θα είναι ένα σύστημα αντλησιοταμίευσης.

Όταν τα αιολικά πάρκα παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, το πλεόνασμα θα διοχετεύεται εκεί και θα χρησιμοποιείται για την άντληση υδάτων από τη δεξαμενή, στην τρύπα του «ντόνατ». Όταν η ζήτηση αυξάνεται ή οι άνεμοι δεν είναι αρκετά ισχυροί, το νερό θα διοχετεύεται πίσω στη δεξαμενή, τροφοδοτώντας τις ανεμογεννήτριες και καλύπτοντας τις επιπλέον ανάγκες.

«Παράγουμε πολλή ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να πηγαίνει χαμένη επειδή δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του Βέλγου υπουργού που είναι αρμόδιος για τη Βόρεια Θάλασσα.

Στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, το Μάρτιο του 2011, το Βέλγιο ήταν μία από τις χώρες που δεσμεύτηκε για σταδιακή απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια, από την οποία καλύπτει πάνω από το ήμισυ των ενεργειακών της αναγκών. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι δύο τελευταίοι αντιδραστήρες αναμένεται να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας έως το 2025.

Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας δεν είναι το ίδιο αναπτυγμένος όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας αναμένει τετραπλασιασμό του ποσοστού έως το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα, και το ίδιο το Βέλγιο θα πρέπει μέχρι το 2020 να καλύπτει τουλάχιστον το 13% των αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές, βάσει των ευρωπαϊκών στόχων.

Το νησί-ντόνατ βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, όμως η κυβέρνηση προσβλέπει στην ολοκλήρωσή του έως το 2018. Μέχρι τότε, η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας, Elia, σκοπεύει να προχωρήσει σε ενίσχυση ή αναβάθμισή του στις παράκτιες περιοχές κοντά στο νησί.