Skip to main content

Ανταρκτική: 333 νεκρές φάλαινες από ιαπωνικά φαλαινοθηρικά

Ο φαλαινοθηρικός στόλος της Ιαπωνίας επέστρεψε με λεία 333 φάλαινες από τα νερά της Ανταρκτικής, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας της χώρας.

Τα τέσσερα φαλαινοθηρικά από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών της Ιαπωνίας ταξίδεψαν στην Ανταρκτική, όπου σκότωσαν 333 φάλαινες. Περίπου οι 230 ήταν θηλυκές, και το 90% εξ αυτών ήταν έγκυοι, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Greenpeace και άλλων περιβαλλοντικών οργανισμών.

«Ο αριθμός των εγκύων φαλαινών είναι συνεπής με τις προηγούμενες αποστολές, υποδεικνύοντας ότι η κατάσταση αναπαραγωγής των φαλαινών στην Ανταρκτική παραμένει υγιής», αναφέρει η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αλιείας.

Η αποστολή διεξήχθη στο όνομα της έρευνας για την κατανόηση και τη διαχείριση των πληθυσμών των φαλαινών στην περιοχή, αναφέρει η επίσημη δήλωση του Υπουργείου Αλιείας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν επεισόδια με ακτιβιστές.

Η διεθνής κοινότητα, με πρωτοστατούσες τη Νέας Ζηλανδία και την Αυστραλία, αμφισβητεί τη νομιμότητα του επιστημονικού χαρακτήρα της ιαπωνικής αποστολής. Το κυνήγι φαλαινών για επιστημονικούς σκοπούς έχει εξαιρεθεί από τη διεθνή εμπορική απαγόρευση του 1986.

Το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε την Ιαπωνία να σταματήσει το φαλαινοθηρικό πρόγραμμά της, αλλά η Ιαπωνία αγνοεί τις διεθνείς αποφάσεις, ισχυριζόμενη πως οι δραστηριότητές της είναι ζωτικής σημασίας για το ερευνητικό της έργο και δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το όριο θανάτωσης φαλαινών έπεσε από τις 935 στις 333.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια το περισσότερο κρέας φαλαινών παραμένει στα ράφια, καθώς οι Ιάπωνες καταναλωτές πλέον δεν το προτιμούν. Η κατανάλωση κρέατος φάλαινας ανά άτομο είχε ήδη μειωθεί σε μόλις περίπου 50 γραμμάρια το 2005, από 2.000 γραμμάρια το 1967, οδηγώντας τα καταστήματα στην Ιαπωνία να μειώσουν τις τιμές του κρέατος κατά 50% το 2009, έτσι ώστε να πουληθούν τα αποθέματα.

Τα τέσσερα ιαπωνικά σκάφη απέπλευσαν από το λιμάνι του Σιμονοσέκι, νοτιοδυτικά του Τόκιο, τον Δεκέμβριο του 2015 και επέστρεψαν την Πέμπτη. Η εκστρατεία αποτελεί μέρος ενός δωδεκαετούς προγράμματος που θα κοστίζει τη ζωή σε 4.000 φάλαινες.