Μόλις ενάμιση μήνα μετά από τη θανάτωση μιας υγιούς, αλλά… γενετικά πλεονάζουσας νεαρής καμηλοπάρδαλης στο Ζωολογικό Κήπο της Κοπεγχάγης και το δημόσιο τεμαχισμό της, που πυροδότησαν διεθνή κατακραυγή, ο ίδιος κήπος ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη θανάτωση τεσσάρων – επίσης υγιών – λιονταριών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εισαγωγή ενός νέου αρσενικού.
Επικαλούμενος τη «φυσική δομή και συμπεριφορά της αγέλης», ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε ότι θανάτωσε δύο ενήλικα λιοντάρια στο πλαίσιο της «αλλαγής γενεάς». Την ίδια τύχη είχαν και τα δύο – μόλις 10 μηνών – λιονταράκια τους που, κατά τους υπευθύνους, δεν ήταν αρκετά μεγάλα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και θα γίνονταν βορά του νέου αρσενικού της αγέλης, «μόλις θα έβρισκε την ευκαιρία».
Τα τέσσερα ζώα θανατώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς ο κήπος δεν κατόρθωσε να βρει αναδόχους, όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπός του διευκρινίζοντας ότι δεν επρόκειτο να τεμαχιστούν, όπως ο Μάριους η καμηλοπάρδαλη. Μέσα στις επόμενες ημέρες, το νέο αρσενικό λιοντάρι θα έρθει σε επαφή με τα δύο θηλυκά της αγέλης που γεννήθηκαν το 2012 και μπορούν πλέον να αναπαραχθούν.
Το Φεβρουάριο, οι εκκλήσεις οικολογικών οργανώσεων και χιλιάδων πολιτών απέτυχαν να βάλουν φρένο στα σχέδια του Ζωολογικού Κήπου της Κοπεγχάγης να θανατώσει το Μάριους και να τον ταΐσει σε σαρκοβόρα ζώα, μπροστά στα μάτια επισκεπτών.
Οι υπεύθυνοι του κήπου υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους επιμένοντας ότι η θανάτωσή του κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αποτραπεί η ενδογαμία και πως η απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων, η οποία αριθμεί σχεδόν 350 μέλη και ήδη έχει στο πρόγραμμα εκτροφής της πολλές καμηλοπαρδάλεις με παρόμοια γονίδια. Απέρριψαν μάλιστα προσφορές από άλλους κήπους να πάρουν το Μάριους, αλλά και χρηματικές προσφορές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από ιδιώτες.