Το πρώτο κτήριο με πρόσοψη από φύκια, τα οποία καλύπτουν τμήμα των ενεργειακών αναγκών των ενοίκων του, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να τεθεί σε λειτουργία στο Αμβούργο, το πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Κατοικίας. Η «ζωντανή», πράσινη πρόσοψή του αντιδρά στις αλλαγές των περιβαλλοντικών συνθηκών λειτουργώντας ως πρωτότυπο για άλλα ενεργειακά αυτάρκη κτήρια του μέλλοντος.
Το BIQ (Bio Intelligence Quotient) House, το οποίο σχεδιάστηκε από την εταιρεία Arup σε συνεργασία με τη γερμανική SSC και τους αρχιτέκτονες της Splitterwerk με έδρα την Αυστρία, είναι καλυμμένο από δύο πλευρές με ένα σύστημα κινητών πάνελ συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών μέτρων. Καθένα από τα σχεδόν 130 πάνελ ύψους 2,5 μέτρων και πλάτους 60 εκατοστών σχηματίζει ένα περιβάλλον που λειτουργεί ως θερμοκήπιο για τα φύκια, στα οποία διοχετεύονται διαρκώς διοξείδιο του άνθρακα και θρεπτικά συστατικά σε υγρή μορφή.
Μόλις τα φύκια αναπτύσσονται, μεταφέρονται σε έναν ειδικό χώρο, όπου μετά από ζυμώσεις μετατρέπονται σε βιοαέριο, από το οποίο παράγεται ενέργεια. Εκτός από το να τροφοδοτούν το κτήριο με ενέργεια, τα μίνι θερμοκήπια του παρέχουν σκίαση.
Οι δημιουργοί του κτηρίου υποστηρίζουν ότι τα φύκια, που προέρχονται από έναν παραπόταμο του ποταμού Έλβα, παράγουν έως και πέντε φορές περισσότερη βιομάζα ανά 10 στρέμματα απ’ ό,τι τα χερσαία φυτά. «Ο λόγος που χρησιμοποιούμε μικροφύκη είναι γιατί είναι αποδοτικότερα σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την παραγωγή ενέργειας», εξήγησε ο Στέφαν Χίντερζιν από την SSC.
Στόχος της Splitterwerk είναι το κτήριο να λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμη ενέργεια. Το βέβαιο είναι ότι, ως το πρώτο συγκρότημα κατοικιών του είδους του, θα αποτελέσει αντικείμενο εκτενών μελετών γύρω από το κατά πόσο τα φύκια θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή ενέργειας για παρόμοιες κατασκευές.