Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη φονική έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon της BP, στον Κόλπο του Μεξικού. Όπως αποκαλύπτει έκθεση της μεγαλύτερης αμερικανικής ΜΚΟ για το περιβάλλον, η άγρια ζωή στην περιοχή δεν έχει ανακάμψει.
Σύμφωνα με την έκθεση του National Wildlife Federation, με τίτλο «Αποκαθιστώντας έναν Υποβαθμισμένο Κόλπο του Μεξικού: η Άγρια Ζωή και οι Υγρότοποι Τρία Χρόνια μετά την Καταστροφή», η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την έκρηξη σκοτώνει ακόμη και σήμερα δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και άλλα ζώα στον Κόλπο. Ειδικότερα τα δελφίνια έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς ο αριθμός των μικρών τους που ξεβράζονται νεκρά στις ακτές είναι έξι φορές μεγαλύτερος τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν από τη διαρροή.
«Τρία χρόνια μετά από την αρχική έκρηξη, οι επιπτώσεις της καταστροφής εξακολουθούν να γίνονται αισθητές», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Νταγκ Ίνκλεϊ. «Τα δελφίνια πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς στις περιοχές που επηρεάστηκαν από το πετρέλαιο. Αυτοί οι συνεχιζόμενοι θάνατοι – ιδιαίτερα όταν μιλάμε για έναν κορυφαίο θηρευτή όπως το δελφίνι – αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το οικοσύστημα του Κόλπου.»
Μέχρι στιγμής, 650 δελφίνια έχουν ξεβραστεί στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, ενώ έως τον περασμένο Νοέμβριο είχαν βρεθεί 1.700 νεκρές θαλάσσιες χελώνες, όταν ο ετήσιος μέσος όρος είναι 240. Επίσης, η διαρροή συρρίκνωσε – παροδικά τουλάχιστον – την παραγωγή κυανόπτερου τόνου, με τους επιστήμονες να εκφράζουν φόβους για διείσδυση τοξικών ουσιών στην τροφική αλυσίδα.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της έκθεσης, ο επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας της BP στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι «καμία εταιρεία δεν έχει κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση ενός βιομηχανικού ατυχήματος απ’ όσα έκανε η BP στον Κόλπο του Μεξικού».
Η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη διαρροή 4,9 δισεκατομμυρίων τόνων αργού σε διάστημα τεσσάρων μηνών θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία της πετρελαιοβιομηχανίας. Η BP έχει δαπανήσει ήδη τεράστια ποσά σε μια δικαστική διαμάχη που εξελίσσεται σε πολλά μέτωπα.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τενεσί υποστήριξαν ότι ο Κόλπος του Μεξικού έχει τη φυσική ικανότητα να καθαρίζεται από μόνος του, ακόμη και μετά από μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, χάρη σε μικροοργανισμούς που έχουν την ιδιότητα να διασπούν το πετρέλαιο.