Skip to main content

Ιαπωνία: Κατακρημνίστηκε η τιμή του τόνου στην πρώτη δημοπρασία του έτους

Ένας ιάπωνας εστιάτορας πλήρωσε 70.000 δολάρια για να αποκτήσει έναν κυανόπτερο τόνο βάρους 230 κιλών στην πρώτη δημοπρασία του έτους, στην παγκοσμίως γνωστή ιχθυαγορά Τσουκίτζι του Τόκιο. Το ποσό προκαλεί εντύπωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος κατέβαλε την ίδια μέρα πέρυσι το ποσό ρεκόρ του… 1,7 εκατομμυρίου για ένα ψάρι ελαφρώς μικρότερου βάρους.

Ο κυανόπτερος τόνος είναι συνήθως το ακριβότερο ψάρι που διατίθεται στη μεγαλύτερη αγορά ψαριών και θαλασσινών στον κόσμο. Οι Ιάπωνες καταναλώνουν σχεδόν το 80% των συγκεκριμένων τόνων που αλιεύονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κρέας τους μετατρέπεται σε σούσι και σασίμι, ενώ η τιμή των καλύτερων τμημάτων του φθάνει τα 20 ευρώ το κομμάτι.

Πλειοδότης ήταν και φέτος ο Κιγιόσι Κιμούρα, ιδιοκτήτης της αλυσίδας Σούσι Ζανμάι, ο οποίος πέρυσι έγινε αποδέκτης παραπόνων ότι έστειλε στα ύψη τις τιμές, ακόμη και για τα δεδομένα μιας δημοπρασίας, όπου πάντοτε καταβάλλονται μεγάλα ποσά. «Χαίρομαι που φέτος η νικητήρια προσφορά σηματοδότησε επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε ο ίδιος.

Η κατακόρυφη μείωση της τιμής του στη δημοπρασία αποδίδεται εν μέρει στην αύξηση της ποσότητας των ψαριών που αλιεύτηκαν, αλλά κυρίως στο περυσινό ρεκόρ που πυροδότησε ραγδαία άνοδο των τιμών και κράτησε μακριά πολλούς υποψήφιους πλειοδότες. «Στην πρώτη δημοπρασία του έτους θα έπρεπε κανείς να διεκδικεί τόνο κορυφαίας ποιότητας, ο οποίος αποτελεί γούρι για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος μιας εταιρείας σούσι που έφυγε με άδεια χέρια από την εκδήλωση. «Πέρυσι εξελίχθηκε σε επίδειξη για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα.»

Τα τελευταία 15 χρόνια, η υπεραλίευση έχει συρρικνώσει σε ανησυχητικό βαθμό τους πληθυσμούς του κυανόπτερου τόνου. Ο Νότιος Κυανόπτερος, έχει συρρικνωθεί στο 3-8% των αρχικών πληθυσμών του. Στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, μεταξύ 1997 και 2007 κατεγράφη μείωση 60%. Παρά τις ποσοστώσεις που έχουν υιοθετηθεί με στόχο το ψάρεμα του τόνου να γίνει πιο βιώσιμο, οι προσπάθειες ορισμένων χωρών να επιβάλουν απαγόρευση απέτυχαν, εντείνοντας τους φόβους για κατάρρευση του πληθυσμού στον Ατλαντικό.