Skip to main content

Η Νότια Κορέα απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στα μεγάλα σούπερ μάρκετ

Μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών σακούλων μίας χρήσης ανακοίνωσε η Νότια Κορέα.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέας, θα απαγορευτεί η χρήση πλαστικών σακούλων στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης φυσικών πόρων και διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Η απαγόρευση, η οποία εισήχθη στο πλαίσιο τροποποίησης υφιστάμενου νόμου, τίθεται σε ισχύ την Τρίτη και επηρεάζει 2.000 μεγάλα καταστήματα και 11.000 σουπερμάρκετ με χώρους πωλήσεων 165 τετραγωνικών μέτρων ή περισσότερο.

Τα καταστήματα αυτά απαγορεύονται επί του παρόντος να παρέχουν στους πελάτες τους πλαστικές σακούλες δωρεάν. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες θα απαγορεύσουν γενικά τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, εκτός από τη χρήση για υγρά και νωπά προϊόντα.

Τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες εναλλακτικές λύσεις όπως σακούλες από ύφασμα ή χαρτί που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Εκείνοι που παραβιάζουν την απαγόρευση θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα μέχρι 3 εκατομμύρια γουόν, περίπου 2.340 ευρώ.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι θα λάβει πρωτοβουλίες για να περιορίσει τη χρήση άλλων πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια.

Δεκάδες χώρες έχουν επιβάλει απαγορεύσεις ή φόρους σε πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Κίνας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ολλανδίας, αλλά και της Ελλάδας. Η Κένυα έχει ίσως τον πιο σκληρό νόμο, καθώς όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση αντιμετωπίζουν τέσσερα χρόνια φυλάκισης ή πρόστιμο έως 39.000 δολάρια.

Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει μια σειρά πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, οι μπατονέτες και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, και να εξασφαλίσει ότι τα περισσότερα μπουκάλια θα ανακυκλώνονται, για να περιοριστεί η ρύπανση των ωκεανών.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών στις παγκόσμιες θάλασσες. Οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια κατά βάρος, στους ωκεανούς του κόσμου.