Skip to main content

Ανταρκτική: Βρύο επέστρεψε στη ζωή μετά από 1.500 χρόνια

Επιστήμονες έφεραν πίσω στη ζωή ένα βρύο που βρισκόταν θαμμένο κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής επί μιάμιση χιλιετία. Πιστεύεται πως είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο με πολυκύτταρο οργανισμό που βρισκόταν σε κατάσταση κρυπτοβίωσης για διάστημα μεγαλύτερο των 1-2 δεκαετιών.

Οι βρετανοί ερευνητές πραγματοποίησαν γεωτρήσεις στη νήσο Σίγκνι, ανοιχτά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, για να συλλέξουν δείγματα από στρώματα βρύων σε διαφορετικά βάθη. Τα έκοψαν σε τμήματα των 10 εκατοστών, τα τοποθέτησαν σε θερμοθαλάμους και τα εξέθεσαν σε φως και σε κατάλληλες θερμοκρασίες για να διαπιστώσουν εάν ήταν εφικτή η επαναφορά τους, παρότι και οι ίδιοι πίστευαν ότι οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες, καθώς οι βαθύτερες στρώσεις του – μήκους 1,4 μέτρων – πυρήνα που είχαν στα χέρια τους ήταν ηλικίας άνω των 1.500 ετών.

Προς έκπληξή τους, ακόμη και τα παλαιότερα βρύα άρχισαν να αναπτύσσονται σε διάστημα τριών έως έξι εβδομάδων «πετώντας» νέους βλαστούς, όπως γράφουν στην επιθεώρηση Current Biology. Οι επιστήμονες από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής (BAS) και το πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ εκτιμούν ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με πολύ αρχαιότερα βρύα.

«Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που καταγράφεται αναγέννηση οποιουδήποτε οργανισμού αυτής της ηλικίας», είπε στο National Geographic ο Πίτερ Κόνβεϊ, ένας από τους συντάκτες της δημοσίευσης. «Υπάρχουν αναφορές για μικρόβια που συλλέγονται από πυρήνες πάγου και από το μόνιμο πάγο, όμως δεν έχουμε κάτι παρόμοιο για πολυκύτταρο οργανισμό.»

Ο Κόνβεϊ δήλωσε πεπεισμένος ότι η επαναφορά και ανάπτυξη των βρύων δεν ήταν αποτέλεσμα «μόλυνσης» από ξένους σπόρους, για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων, επειδή η μεταφορά των πυρήνων στο εργαστήριο έγινε με κάθε δυνατή προφύλαξη και – το βασικό – επειδή το συγκεκριμένο είδος βρύου δεν παράγει σπόρια στην Ανταρκτική.

Οι παρατηρήσεις ανατρέπουν τα ευρήματα παλαιότερων ερευνών, που κατεδείκνυαν ότι μόνο τα μικρόβια μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Την έκπληξη και τον ενθουσιασμό τους άλλωστε εξέφρασαν ήδη επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη.