Skip to main content

Έρευνα: Το fracking δεν προκαλεί σημαντικούς σεισμούς

Η αμφιλεγόμενη τεχνική της υδραυλικής διάρρηξης, γνωστής και ως fracking, που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου, δεν έχει προκαλέσει «σημαντικούς» σεισμούς που να έχουν γίνει αισθητοί στην επιφάνεια της γης, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης του πανεπιστημίου του Ντάραμ.

«Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τα σεισμικά συμβάντα που προκλήθηκαν από την υδραυλική διάρρηξη έγιναν αντιληπτά μόνο από τους επιστήμονες», σημειώνει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ντέιβις, διευθυντής του ενεργειακού ινστιτούτου του πανεπιστημίου. «Καταλήξαμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι η υδραυλική διάρρηξη δεν είναι σημαντικός μηχανισμός για την πρόκληση αισθητών σεισμών».

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο Journal of Marine and Petroleum Geology, οι βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν 198 σεισμούς που αποδόθηκαν σε ανθρώπινες δραστηριότητες από το 1929 και βρήκαν ότι μόνο τρεις μπορούν να συνδεθούν με το fracking. Ο ένας είχε σημειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δεύτερος στη Βρετανία και ο τρίτος στον Καναδά, το 2011, με μέγεθος 3,8 Ρίχτερ.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, τις περισσότερες φορές η υδραυλική διάρρηξη απελευθερώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας με το να πηδήξει κανείς από μία σκάλα. Ακόμη και εάν γίνει αισθητός ένας τέτοιος σεισμός, οι επιπτώσεις του θα είναι οι ίδιες με αυτές ενός φορτηγού που περνάει πολύ κοντά από ένα σπίτι, κάνοντας τα παράθυρα να τρέμουν.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ντάραμ πάντως τονίζουν ότι πράγματι υπάρχει η πιθανότητα η διοχέτευση νερού στη διαδικασία του fracking να ενεργοποιήσει μη ενεργά ρήγματα. Εάν οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου θέλουν να εξαλείψουν αυτόν τον κίνδυνο, το κλειδί είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβις, να μην προχωρούν σε εξόρυξη κοντά στα όρια τεκτονικών πλακών.

Οι πολέμιοι της τεχνικής του fracking, που χρησιμοποιείται όλο και πιο ευρέως και περιλαμβάνει τη διοχέτευση νερού και χημικών στο υπέδαφος με πολύ μεγάλη πίεση, εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις στα υπόγεια ύδατα και για την πρόκληση μικροσεισμών.

Σύμφωνα με την ίδια επιστημονική ομάδα, ο σημαντικότερος κίνδυνος αφορά την ακεραιότητα των γεωτρήσεων, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι με την πάροδο του χρόνου, το τσιμέντο που χρησιμοποιείται στα τείχη τους μπορεί να καταρρεύσει λόγω της πίεσης.