Skip to main content

Ένας χρόνος ακραίων καιρικών φαινομένων: Για πρώτη φορά χάθηκε ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου

REUTERS/Amanda Perobelli/

Η μέση θερμοκρασία το 2024 ήταν 1,6 βαθμούς Κελσίου πάνω σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή- Τι σημαίνει αυτό για τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού

Αρνητικό προηγούμενο δημιουργεί δημιουργεί η χρονιά που μας πέρασε για την αύξηση της θερμοκρασίας καθώς ο πλανήτης πέρασε το συμβολικό όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, που τέθηκε ως ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού πριν από δέκα χρόνια.

Ειδικότερα, ο πλανήτης μας ξεπέρασε το όριο του 1,5 βαθμούς Κελσίου ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή τόσο το 2024 όσο και κατά μέσον όρο τη διετία 2023-2024, κατά την οποία καταγράφτηκε επίσης άνευ προηγουμένου αύξηση της θερμοκρασίας στην πρόσφατη ανθρώπινη ιστορία, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

Η υπερθέρμανση έπληξε επίσης τους ωκεανούς: ο μέσος όρος της θερμοκρασίας της επιφάνειάς τους —εξαιρουμένων των ζωνών των δυο πόλων— έφθασε σε επίπεδα «ρεκόρ», ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί.

Η μέση θερμοκρασία το 2024 ήταν 1,6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πρόκειται δηλαδή για άλμα 0,1 βαθμών από το 2023, το οποίο ήταν επίσης μια χρονιά- ρεκόρ ως προς την θερμοκρασία φτάνοντας επίπεδα θερμότητας που δεν έχουν βιώσει ποτέ οι σύγχρονοι άνθρωποι. Αυτή η αύξηση σπάει το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2023 κατά λίγο περισσότερο από 0,1 βαθμούς Κελσίου και σημαίνει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πλέον τα δέκα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο διεθνής στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου έχει χαθεί, εξηγεί το BBC σημειώοντας ότι ο στόχος αναφέρεται στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο δεκαετιών. Τονίζει, ωστόσο, ότι αυτά τα δεδομένα δεν αποτελούν καλά νέα για τον πλανήτη μας γιατί δείχνουν ότι εντείνεται η κλιματική κρίση και μας φέρνουν πιο κοντά στο να χάσουμε τελικά τον στόχο καθώς οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων συνεχίζουν να θερμαίνουν την ατμόσφαιρα.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι ένα ποσοστό-ρεκόρ της τάξης του 44% του πλανήτη επηρεάστηκε από ισχυρό έως ακραίο θερμικό στρες στις 10 Ιουλίου 2024 και ότι η πιο ζεστή μέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία καταγράφηκε στις 22 Ιουλίου.