Το λιμάνι του Άμστερνταμ αποσκοπεί να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα μέχρι το 2030, στα πλαίσια μιας βιώσιμης στρατηγικής της ολλανδικής κυβέρνησης για τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτικής Ευρώπης μείωσε τη χρήση άνθρακα κατά 7,5% πέρυσι, στους 16 εκατομμύρια τόνους, και αναμένει περαιτέρω μείωση 29% τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το δεύτερο μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο της Ολλανδίας, πίσω από το Ρότερνταμ που είναι μακράν το πρώτο στην Ευρώπη, επιδιώκει να επιταχύνει τη μετάβαση χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω της ενθάρρυνσης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και την επένδυση στην καθαρή ενέργεια.
Νέες βιομηχανίες στο λιμάνι περιλαμβάνουν ένα εργοστάσιο που μετατρέπει κόκκους αποσκληρυντικού νερού σε χημικά προϊόντα και ένα έργο για την εξαγωγή πολύτιμων υλικών από χρησιμοποιημένες πάνες.
Μεταξύ άλλων, το λιμάνι παρέχει θερμότητα από απορρίμματα στην πόλη του Άμστερνταμ, είναι συνιδιοκτήτης ενός αιολικού πάρκου και κατασκευάζει έργο ηλιακής ενέργειας επιφάνειας 100.000 τετραγωνικών μέτρων.
Το εμπόριο των προϊόντων πετρελαίου, όπως η βενζίνη και η κηροζίνη θα συνεχίσει να αναπτύσσεται βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το πενταετές πρόγραμμα. Το σχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το εμπόριο «θα παραμείνει βασική δραστηριότητα εφ’ όσον δεν υπάρχουν επαρκείς εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες στην κοινωνία μας».
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταματήσει την καύση άνθρακα ή έχουν ανακοινώσει σχέδια σταδιακής κατάργησης για τα επόμενα 15 χρόνια, με στόχο να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, προβλέπουν ακόμα δεκαετίες εγχώριας παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.