Skip to main content

Η Κίνα πιάνει 12 φορές περισσότερα ψάρια απ’ όσα δηλώνει;

Η Κίνα δηλώνει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μόλις το 9% των ψαριών που πιάνει ο στόλος των αλιευτικών της στα διεθνή ύδατα, υποστηρίζουν ερευνητές από τον Καναδά, οι οποίοι βασίστηκαν σε ένα νέο τρόπο ανάλυσης της ποσότητας και του τύπου των σκαφών που χρησιμοποιούνται από την ασιατική χώρα.

Συγκεκριμένα, αντί για 368.000 τόνους ψαριών το χρόνο, που δηλώνει η Κίνα στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο στόλος της εκτιμάται ότι ψαρεύει έως και 4,1 εκατομμύρια τόνους, συνολικής αξίας 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Κίνα δεν είναι ανοιχτή σε ό,τι αφορά τις ποσότητες των αλιευμάτων της», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Ντιρκ Τσέλερ από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Παρότι το να μη δηλώνονται αλιεύματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αλίευσή τους είναι παράνομη – ενδέχεται να υπάρχουν συμφωνίες ανάμεσα σε αυτές τις χώρες και την Κίνα, οι οποίες επιτρέπουν την αλιεία – πολύ απλά δεν γνωρίζουμε με σιγουριά, καθώς αυτές οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες.»

Εκπρόσωπος του FAO αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της έρευνας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δυτική Αφρική, χαρακτηρίζοντας τις εκτιμήσεις «πάρα πολύ υψηλές».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές κατέφυγαν σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, άρθρα στο διεθνή Τύπο καθώς και σε ειδικούς θεμάτων αλιείας. Οι πληροφορίες που συνέλεξαν συνδυάστηκαν με δημοσιευμένα δεδομένα για την ποσότητα των αλιευμάτων ανά τύπο σκάφους.

Όπως υποστηρίζουν, το 75% των ψαριών που αλιεύουν τα κινεζικά σκάφη προέρχονται από τα αφρικανικά ύδατα. Μόνο ανοιχτά των ακτών της δυτικής Αφρικής αλιεύονται 3 εκ. τόνοι ψαριών κάθε χρόνο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στον Guardian ο εκπρόσωπος του FAO, η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με το σύνολο των αλιευμάτων που δηλώνουν τα 22 κράτη της δυτικής Αφρικής και οι 38 χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Παραδέχθηκε ότι οπωσδήποτε υπάρχουν αδήλωτα αλιεύματα, τα οποία όμως δεν ξεπερνούν τους 560.000 τόνους το χρόνο.