Skip to main content

Γερμανία: Δοκιμάζεται το «πράσινο» δίκτυο ηλεκτροδότησης από την έκλειψη ηλίου

Η ερχόμενη έκλειψη ηλίου θα αποτελέσει τη δυσκολότερη δοκιμή στο πράσινο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Γερμανίας, σύμφωνα με ειδικούς που πραγματοποίησαν εξομοιώσεις για πιθανά προβλήματα στην απόδοση του δικτύου.

Η μερική έκλειψη ηλίου θα λάβει χώρα στις 20 Μαρτίου, όταν η Σελήνη θα περάσει μπροστά από τον Ήλιο και θα κρύψει 82 τοις εκατό του φωτός του σε όλη τη Γερμανία. Το φαινόμενο αυτό θα προκαλέσει μία ξαφνική πτώση και λίγο αργότερα μία ξαφνική άνοδο στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, οι οποίες θα πρέπει να εξισορροπηθούν προκειμένου να αποφευχθεί αστάθεια στο δίκτυο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ινστιτούτο Fraunhofer για τα Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου με έδρα το Φράιμπουργκ πραγματοποίησαν εξομοιώσεις οι οποίες έδειξαν πως οι συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε συνδυασμό με τα υδροηλεκτρικά συστήματα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της έκλειψης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως το βάρος της αυξομείωσης στο δίκτυο θα είναι μεγαλύτερο εάν συμβεί κατά τη διάρκεια μίας ημέρας με ηλιοφάνεια, όπως προβλέπεται ότι θα είναι η 20η Μαρτίου.

Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του δικτύου παρομοίασαν τις συνέπειες της έκλειψης με 12 μεγάλους σταθμούς παραγωγής ενέργειας να παύουν ξαφνικά τη λειτουργία τους και μετά από μικρό χρονικό διάστημα να ξεκινούν τη λειτουργία τους άλλοι 19 σταθμοί. Ωστόσο εάν ο καιρός είναι νεφελώδης οι συνέπειες θα είναι λιγότερο σοβαρές.

Η Γερμανία παράγει το 26 τοις εκατό της συνολικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με το 6 τοις εκατό να προέρχεται αποκλειστικά από περίπου 1,4 εκατομμύριο ηλιακές εγκαταστάσεις. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν εντυπωσιακά τα επόμενα χρόνια, καθώς ο στόχος που έχει θέσει η χώρα ως το 2050 είναι να καλύπτει το 80 τοις εκατό των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές.

Η επερχόμενη έκλειψη θα βοηθήσει τους υπεύθυνους του δικτύου για το επόμενο παρόμοιο φαινόμενο, το οποίο θα λάβει χώρα το 2026, όταν και αναμένεται να έχουν παύσει τη λειτουργία τους όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας.