Skip to main content

Κίνα: Επανεκκίνηση του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας

Η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο αναμονής τεσσάρων ετών, κατά την οποία είχε σταματήσει κάθε σχέδιο πυρηνικής ανάπτυξης.

Το «πάγωμα» των πυρηνικών σχεδίων που μέχρι το 2011 αναπτύσσονταν με γοργό ρυθμό ήρθε ως συνέπεια του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Από τότε τα έργα που βρίσκονταν ήδη υπό κατασκευή αφέθηκαν να ολοκληρωθούν, αλλά δε δόθηκε το «πράσινο φως» σε κανένα άλλο μέχρι τώρα.

Οι δύο νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν από την κρατική εταιρεία China General Nuclear Power Group στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Χονγκιάνχε, 100 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Νταλιάν, μίας μεγάλης παραλιακής πόλης στη βόρεια Κίνα.

Ο πυρηνικός σταθμός διαθέτει ήδη δύο αντιδραστήρες σε λειτουργία και άλλους δύο μερικώς ολοκληρωμένους. Η ανακοίνωση του έργου, η οποία δημοσιεύθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, δεν αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ωστόσο σημειώνει πως οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ο κατασκευαστής αναμένει την τελική έγκριση από τις επιτροπές ασφαλείας.

Η έγκριση για τους νέους αντιδραστήρες είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης να προσθέσει στο δίκτυο 58 γιγαβάτ από πυρηνική ενέργεια έως το 2020.

Σήμερα η Κίνα διαθέτει 22 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 20 γιγαβάτ. Όλοι εξ αυτών βρίσκονται σε παραλιακές τοποθεσίες λόγω της εύκολης πρόσβασης σε νερό, που χρησιμοποιείται για να ψύχει τους αντιδραστήρες. Παρά τις επιθυμίες της βιομηχανίας, οι προσπάθειες κατασκευής ηπειρωτικών σταθμών έχουν συναντήσει την ισχυρή αντίδραση των τοπικών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Τσινγκούα στο Πεκίνο, εάν δεν κατασκευαστούν νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες σε μεγάλη κλίμακα, τότε ο στόχος κορύφωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 θα καθυστερήσει έως και κατά μία δεκαετία, παρά τη δέσμευση του προέδρου Ζι Τζινπίνγκ.