Skip to main content

Ιαπωνία: Νέο νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί τη λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Η υπεράκτια αιολική αγορά της Ιαπωνίας αναμένεται να αναπτυχθεί τάχιστα τα επόμενα χρόνια, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο επιτρέπει στα αιολικά πάρκα να λειτουργούν στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας για 30 χρόνια.

Η ηλιακή ενέργεια ηγήθηκε αρχικά της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ιαπωνίας, αλλά οι επενδύσεις στον τομέα έχουν επιβραδυνθεί καθώς οι επιδοτήσεις μειώνονται. Εν τω μεταξύ, οι χερσαίες αιολικές μονάδες αντιμετωπίζουν ανησυχίες σχετικά με την ηχορύπανση, καθιστώντας πιο ελκυστικά τα έργα ανοικτής θαλάσσης, τόσο για την κυβέρνηση όσο και τον ιδιωτικό τομέα που αναζητά νέες ροές εισοδήματος.

Η εταιρεία Orix θα δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια γιεν για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στα ανοικτά των ακτών του νομού Τσίμπα. Το πάρκο θα αποτελείται από περίπου 20 μεγάλες ανεμογεννήτριες που θα παρέχουν 200 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ικανά να καλύψουν την τροφοδοσία 170.000 νοικοκυριών. Η Orix άρχισε να επιθεωρεί τον πυθμένα του ωκεανού στα τέλη Ιανουαρίου, με σχέδια να ξεκινήσουν λειτουργία το οικονομικό έτος 2025, με την έγκριση της κυβέρνησης.

Η Tepco, ιδιοκτήτρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα μεταξύ άλλων, θα εισέλθει και αυτή στην εγχώρια αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέσω μιας εταιρικής σχέσης με την Orsted της Δανίας, τη μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο στον τομέα.

Εξάλλου, η E.ON θα ιδρύσει ένα ιαπωνικό παρακλάδι από το ερχόμενο καλοκαίρι. Η εταιρεία, η οποία έχει αναπτύξει έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1,8 γιγαβάτ σε όλη την Ευρώπη, θα συνεργαστεί με τους ιαπωνικούς προμηθευτές ενέργειας για την κατασκευή χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η Mitsubishi αναπτύσσει αυτή την περίοδο μία ανεμογεννήτρια ισχύος δέκα μεγαβάτ, τη μεγαλύτερη του είδους της, μέσω μιας κοινοπραξίας με τη Vestas Wind Systems της Δανίας.

Η Ευρώπη φιλοξενεί πάνω από 4.000 ανεμογεννήτριες σε 11 χώρες, χάρη στον έγκαιρο καθορισμό κανονιστικού πλαισίου και τη συνεχή ανάπτυξη. Αντίθετα, οι υπεράκτιες αιολικές μονάδες είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Ιαπωνία, παρόλο που η χώρα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο. Η έλλειψη σαφών κανονισμών που διέπουν τον τομέα υπήρξε το κυριότερο εμπόδιο. Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιαπωνία είναι κάτω από το 1%.

Μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, δεν αναμένεται να κατασκευαστούν νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία στο άμεσο μέλλον. Ο άνθρακας αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του ενεργειακού μείγματος της Ιαπωνίας, αλλά τόσο περιβαλλοντικά όσο και επενδυτικά η μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι πιο συμφέρουσα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο τελευταίο ενεργειακό στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης.