1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους στην Κίνα, το 2010, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υποστηρίζει νέα ανάλυση για λογαριασμό του Health Effect Institute. Τα αποτελέσματά της δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που στη χώρα «φουντώνει» η οργή γύρω από τη δραματική υποβάθμιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στο όνομα της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης, τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm (PM2.5) αποτελούν πλέον την τέταρτη βασικότερη αιτία θανάτου στη χώρα, μετά τους διατροφικούς κινδύνους, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα.
Ο κινεζικός απολογισμός για το 2010 αντιστοιχεί στο 40% των πρόωρων θανάτων παγκοσμίως που αποδόθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία σε διεθνή κλίμακα αποτελεί την έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 3 εκ. ανθρώπους ετησίως.
Τα δεδομένα, στα οποία βασίστηκε η νέα ανάλυση, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2010 σε έκθεση, η οποία είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση The Lancet. Τα στατιστικά στοιχεία για την Κίνα παρουσιάστηκαν την Κυριακή σε συνέδριο στο Πεκίνο, όπως αναφέρουν οι New York Times. Στην δημοσίευση αναφερόταν ότι, το ίδιο έτος, παρόμοια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στοίχισαν τη ζωή σε 620.000 ανθρώπους στην Ινδία.
Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Μάρτιο, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις αναμένεται να γίνει η βασική περιβαλλοντική αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2050, ξεπερνώντας το βρώμικο νερό και την έλλειψη υποδομών υγιεινής». Ο οργανισμός εκτιμά ότι κάθε χρόνο, έως και 3,6 εκ. άνθρωποι θα χάνουν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας παθήσεων που συνδέονται με τη ρύπανση, κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία.
Η νέα κυβέρνηση της Κίνας δεσμεύτηκε να θέσει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη βελτίωση του συστήματος διάθεσης λυμάτων. Στο πλαίσιο τριετούς σχεδίου, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο σχεδιάζει να δαπανήσει 16 δισ. δολάρια σε αυτήν την κατεύθυνση.