Skip to main content

Γερμανία: Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Επέκταση των ζωνών ασφαλείας γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια και νέα σχέδια εκκένωσης περιλαμβάνονται στις εισηγήσεις επιτροπής ειδικών, την οποία όρισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας. Τρία χρόνια μετά από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, οι ειδικοί καλούν το Βερολίνο να λάβει μέτρα ακόμη και για όσους ζουν πολύ μακριά από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, η Επιτροπή Προστασίας από τη Ραδιενέργεια που ορίστηκε λίγες εβδομάδες μετά από το ατύχημα στην Ιαπωνία, προτείνει μεταξύ άλλων επέκταση της «κεντρικής ζώνης» ασφαλείας από τα 2 στα 5 χιλιόμετρα γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια.  Η «μέση ζώνη» ασφαλείας, η οποία σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να εκκενωθεί μέσα σε 24 ώρες, επεκτείνεται από τα 10 στα 20 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, η επιτροπή προτείνει τη διανομή χαπιών ιωδίου, τα οποία περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο θυρεοειδή, σε όσους ζουν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις μονάδες (μέχρι σήμερα ήταν 50 χιλιόμετρα). Ζητούν όμως να υπάρξει πρόβλεψη για διοχέτευση τέτοιων χαπιών στις εγκύους και στα παιδιά σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Οι εισηγήσεις της επιτροπής αναμένεται να υιοθετηθούν και για το λόγο αυτό, θα σταλούν μέσα στις επόμενες ημέρες σε όλα τα αρμόδια υπουργεία. Πρόσφατα και η επιτροπή πολιτικής προστασίας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, κρίνοντας ότι αυτά που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση περιοχών, «δεν είναι κατάλληλα».

Το Σαββατοκύριακο, η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος στη Γερμανία είναι «ουσιαστικά μηδαμινές», όμως τόνισε ότι «ο σχεδιασμός σε επίπεδο πολιτικής προστασίας πρέπει να υπάρχει, ανεξαρτήτως πιθανοτήτων».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει κλείσιμο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα έως το 2022. Από το ατύχημα στην Ιαπωνία μέχρι σήμερα, οι οκτώ από τους 17 αντιδραστήρες παραμένουν εκτός λειτουργίας.