Skip to main content

Αϊτή: Επιχείρηση αποκατάστασης δασών με 50 εκ. δέντρα το χρόνο

Μια από τις φτωχότερες και λιγότερο πράσινες χώρες στον κόσμο φιλοδοξεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αποκαθιστώντας κάποια από τα δάση της, σε μια επιχείρηση μαζικής δενδροφύτευσης. Στόχος της κυβέρνησης της Αϊτής είναι να αυξήσει τη δενδροκάλυψη από μόλις 2% σε τουλάχιστον 4%, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, βελτιώνοντας σταδιακά την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.

Η ανακοίνωση έγινε τρία χρόνια μετά από το σεισμό που άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια αστέγους, ισοπεδώνοντας ολόκληρες κοινότητες. Παρότι τα προβλήματα παραμένουν, οι αρχές πιστεύουν ότι η αναδάσωση της χώρας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψή της, με δεδομένη και την κατάρρευση της γεωργικής παραγωγής.

«Η αποψίλωση και η φτώχεια συνδέονται πολύ στενά στην Αϊτή», δήλωσε στον Guardian η Κλεμαντίν Λαλάντ από την πρωτοβουλία του Νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Γιούνους, που συμμετέχει στο πρόγραμμα. «Σύμφωνα με πολλές μελέτες, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες της φτώχειας εδώ, καθώς οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους, μείωση των σοδειών, λειψυδρία, μείωση του αγροτικού εισοδήματος και, δυνητικά, σε υποσιτισμό, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο στην Αϊτή καταστρέφονται 30 εκ. με 40 εκ. δέντρα. Η χώρα ήδη είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δενδροκάλυψης λόγω της αντικατάστασης δασών με φυτείες από τους αποίκους και τη μετατροπή δέντρων σε καύσιμο.

Με τη στήριξη μεγάλων εταιρειών και ιδρυμάτων, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να φυτεύει έως και 50 εκατομμύρια δέντρα το χρόνο, αρχίζοντας από την 1η Μαΐου. Στόχος είναι η δεντροκάλυψη να αυξηθεί στο 29% έως τα μέσα του αιώνα. Εκτιμά ότι, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες στο επίπεδο της εκπαίδευσης των πολιτών, η προσπάθεια θα βοηθήσει στον περιορισμό διαφόρων προβλημάτων, από τη λειψυδρία και τη χαμηλή γεωργική παραγωγή μέχρι τις πλημμύρες.

Εν μέσω καχυποψίας και αμφιβολιών για την επιτυχία του σχεδίου, θα επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι για παράνομη υλοτομία, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με μεγάλα πρόστιμα, ακόμη και με φυλάκιση.