Skip to main content

Μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπτυξε μία καινοτόμο μέθοδο για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα, μία από τις κύριες αιτίες του φαινομένου του θερμοκηπίου, σε χρήσιμα προϊόντα όπως χημικά και καύσιμο.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Άνταμς, μέλος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιοενεργειακών Συστημάτων του πανεπιστημίου, η ομάδα δημιούργησε «ένα μικροοργανισμό ο οποίος λειτουργεί όπως τα φυτά, απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα και παράγοντας κάτι χρήσιμο».

Τα φυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα σε σάκχαρα, γεγονός που στη θεωρία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή χημικών και καυσίμων, όμως στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαχθεί το άμυλο από τα φυτά. Χρησιμοποιώντας ένα μικροοργανισμό για αυτή τη διαδικασία, οι επιστήμονες μπορούν να παρακάμψουν τα φυτά τελείως.

Σύμφωνα με τον Άνταμς, οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα και να το μετατρέψουν σε χημικά και καύσιμα, χωρίς να μπουν στη χρονονόβορα και αναποτελεσματική διαδικασία καλλιέργειας φυτών και εξαγωγής σακχάρων από τη βιομάζα.

Η ομάδα του Άνταμς χρησιμοποίησε ένα μικροοργανισμό με την ονομασία Pyrococcus furiosus, ο οποίος τρέφεται από υδατάνθρακες στα υπερθερμασμένα νερά γύρω από γεωθερμικούς αεραγωγούς. Στη συνέχεια τροποποίησαν τη γενετική του έτσι ώστε να δημιουργήσουν έναν οργανισμό ο οποίος θα μπορούσε να επιβιώσει και να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με περαιτέρω γενετική τροποποίηση μπορούν να δημιουργήσουν οργανισμούς οι οποίοι θα μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα όχι μόνο σε σάκχαρα, αλλά και απευθείας σε καύσιμα μεταφοράς, καθώς και σε άλλα χρήσιμα προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την παραγωγή καυσίμων υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα την εποχή που η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πρακτικά δεν ωφελεί το περιβάλλον.

Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που θα αφαιρείται από την ατμόσφαιρα κατά τη δημιουργία των καυσίμων, θα απελευθερώνεται πάλι στο περιβάλλον όταν αυτά τα καύσιμα θα καίγονται, σύμφωνα με τους επικριτές της έρευνας.