Για πρώτη φορά οι εισηγμένες εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να λογοδοτούν για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους, βάσει μεταρρυθμίσεων, στις οποίες συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο συμβιβασμού και έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Εταιρική Δικαιοσύνη (ECCJ), η οποία εκπροσωπεί καταναλωτικές οργανώσεις, συνδικάτα, ΜΚΟ και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι τάσσονταν υπέρ της μεταρρύθμισης, χαιρέτισε τη συμφωνία ως μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Εξέφρασε ωστόσο τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι διαφωνίες ορισμένων κρατών-μελών είχαν ως αποτέλεσμα το τελικό κείμενο να είναι πιο αδύναμο αφήνοντας «παραθυράκια» που ενδέχεται να αποτρέψουν ουσιαστικές αλλαγές.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς σημαίνει ότι οι πολίτες και οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες από τις εταιρείες και όχι μόνο στα επιλεκτικά και συχνά παραπλανητικά δεδομένα που σήμερα παρέχουν», δήλωσε ο συντονιστής της ECCJ Ζερόμ Σαπλιέ.
«Θα καλούνται να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες γύρω από σημαντικούς κινδύνους για τους ανθρώπους και για το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι μια εισηγμένη πετρελαϊκή εταιρεία θα πρέπει για παράδειγμα να δηλώνει τις πετρελαιοκηλίδες της και τους κινδύνους από την καύση του φυσικού αερίου για την υγεία.
Μια εισηγμένη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων θα πρέπει να έχει κατά νου τους κινδύνους στην αλυσίδα τροφοδοσίας της», εξήγησε ο ίδιος.