Πώς θα μάθεις τα πάντα για τη ζωή κάποιου; Ένας ανορθόδοξος αλλά αποτελεσματικός τρόπος είναι παρακολουθώντας το. Αυτό ακριβώς έκαναν επιστήμονες θέλοντας να μάθουν τα πάντα για τη ζωή και τις συνήθειες των καρχαριών: για πρώτη φορά, τοποθέτησαν πάνω – και μέσα – τους ειδικό εξοπλισμό, έτσι ώστε οι ίδιοι καρχαρίες να μαγνητοσκοπήσουν την καθημερινότητά τους.
Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονταν στην παρατήρηση καρχαριών σε συνθήκες αιχμαλωσίας και στην παρακολούθησή τους στις τοποθεσίες, όπου κατέληγαν. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Χαβάης και του Τόκιο τοποθέτησαν αισθητήρες και βιντεοκάμερες πάνω στα πτερύγιά τους, ενώ τους… τάισαν επίσης με ειδικές συσκευές, ώστε να καταγράψουν τον τρόπο κατάποσης και πέψης των θηραμάτων τους.
Οι – διαφόρων ειδών – καρχαρίες μαγνητοσκόπησαν εν αγνοία τους συναρπαστικές εικόνες, καθώς κολυμπούν κοντά στον πυθμένα, σε μεικτές ομάδες ειδών, προσεγγίζουν κοραλλιογενείς υφάλους ή φλερτάρουν. Τα πλάνα αποκάλυψαν μεταξύ άλλων ότι οι καρχαρίες κολυμπούν δίνοντας επανειλημμένα ώθηση στο σώμα τους και όχι γλιστρώντας στο νερό, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
«Αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι ότι προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το ρόλο τους στον ωκεανό», δήλωσε στον Daily Telegraph ο Καρλ Μάιερ από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης. «Θέλουμε στην ουσία να κατανοήσουμε καλύτερα τον οικολογικό ρόλο των καρχαριών, καθώς είναι σημαντικοί για την υγεία του ωκεανού και κατ’ επέκταση για τη δική μας ευημερία.»
Τα όργανα είναι τόσο ευαίσθητα που οι ερευνητές κατόρθωσαν να δημιουργήσουν τρισδιάστατα μοντέλα, τα οποία αποτύπωσαν πώς ακριβώς κολυμπούν οι καρχαρίες και τους επέτρεψαν ακόμη και να υπολογίσουν πόση ενέργεια καταναλώνουν. «Βλέπουμε συμπεριφορές που πολύ απλά δεν μπορούσαμε να δούμε στο παρελθόν», εξήγησε ο Μάιερ.