Φανταστείτε ο εκτυπωτής σας να «καταπίνει» μια κόλλα χαρτί, να σας την δίνει τυπωμένη και την επόμενη ημέρα να χρησιμοποιείτε ακριβώς την ίδια κόλλα σαν να ήταν καινούρια. Αυτό ακριβώς υπόσχονται κινέζοι χημικοί, οι οποίοι παρουσίασαν ένα ειδικό χαρτί που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί μετά από 24 ώρες με νερό αντί για μελάνη. Και τα δύο είναι συμβατά με τους εκτυπωτές που ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία water-jet (κατά το inkjet) επιτρέπει κάθε σελίδα να ξανατυπώνεται δεκάδες φορές, εξοικονομώντας χρήματα και φυσικά χαρτί. «Αρκετές διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι το 40% των χαρτιών που τυπώνονται στο γραφείο καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων μετά από μόλις μία ανάγνωση», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σον Ζιάο-Αν Ζανγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο του Τζιλίν, στην Κίνα.
Το κλειδί στην τεχνολογία που ανέπτυξε βρίσκεται στο ίδιο το χαρτί και στην επεξεργασία του με μία ειδική αόρατη βαφή που ενεργοποιείται όταν εκτίθεται σε νερό. Το αποτύπωμα εξαφανίζεται μέσα σε 22-24 ώρες και σε θερμοκρασίες κάτω των 35 βαθμών Κελσίου καθώς το νερό εξατμίζεται, ενώ αν ο χρήστης θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία μπορεί απλώς να ανεβάσει τη θερμοκρασία.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εικόνα είναι καθαρή και ότι η τεχνολογία στοιχίζει ελάχιστα. «Αν σκεφτούμε ότι κάθε χαρτί μπορεί να τυπωθεί περίπου 50 φορές, το κόστος ανέρχεται στο 1% των εκτυπώσεων από inkjet», ανέφερε ο Ζανγκ σε βίντεο στην ιστοσελίδα του Nature, όπου δημοσιεύονται και τα αποτελέσματα της μελέτης. Η επεξεργασία του με την ειδική βαφή ανεβάζει το κόστος κατά περίπου 5%.
Όσο για τη «μελάνη», δεν απαιτείται αλλαγή εκτυπωτή, καθώς ο χρήστης μπορεί απλώς να αντικαταστήσει το περιεχόμενο του δοχείου με νερό, με τη βοήθεια μιας σύριγγας. «Το νερό είναι ανανεώσιμος πόρος και προφανώς δεν συνιστά κίνδυνο για το περιβάλλον», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι και το επεξεργασμένο χαρτί είναι ασφαλές, ωστόσο πραγματοποιούν δοκιμές τοξικότητας για να είναι σίγουροι.