Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την αναθεώρηση του κανονισμού της Ε.Ε. για τις μεταφορές αποβλήτων, προκειμένου να τερματιστούν οι εξαγωγές τους σε τρίτες χώρες που δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν σωστά, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.
«Οι εξαγωγές ορισμένων μη επικίνδυνων αποβλήτων θα επιτρέπονται μόνο σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ που συναινούν και πληρούν τα κριτήρια για την επεξεργασία τους με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι θα λαμβάνεται υπόψη «ο σεβασμός των διεθνών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση των κανόνων της Ε.Ε. για τις μεταφορές αποβλήτων και απορριμμάτων, προκειμένου να καταστήσει δυσκολότερη για τα κράτη μέλη την εξαγωγή τους σε φτωχότερες χώρες.
«Η Ε.Ε. θα αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για τα πλαστικά απορρίμματα, απαγορεύοντας τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ», δήλωσε η Δανή ευρωβουλευτής Περνίλε Βάις.
Τα πλαστικά απόβλητα δεν θα μπορούν πλέον να αποστέλλονται σε φτωχές χώρες μέσα σε δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας, ανέφερε το Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι θα αυστηροποιηθούν επίσης οι κανόνες για τις εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων στις χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
Τα προηγούμενα χρόνια, περίπου οι μισές εξαγωγές αποβλήτων της Ε.Ε. κατευθύνονταν σε φτωχότερες χώρες εκτός του ΟΟΣΑ, όπου οι κανόνες διαχείρισης αποβλήτων ήταν λιγότερο αυστηροί από εκείνους της Ε.Ε., πράγμα που οδηγούσε στην εξαγωγή ευρωπαϊκής ρύπανσης στο εξωτερικό.