Skip to main content

Η σπατάλη τροφίμων εξελίσσεται σε σοβαρό περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα

Την ίδια ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή, εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, καθιστώντας την σπατάλη τροφίμων ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα βρετανικού οργανισμού, το ένα τρίτο όλων των τροφών που παράγονται στον πλανήτη δεν καταναλώνονται ποτέ, με το κόστος της σπατάλης τροφίμων να φτάνει έως και τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Μειώνοντας τη σπατάλη κατά 20 με 50 τοις εκατό παγκοσμίως θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 120 με 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, αναφέρει η έρευνα της οργάνωσης WRAP.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων, η οποία εκτιμάται στους 60 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, με κόστος 162 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από αυτά τα τρόφιμα, 32 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν σε δημοτικές χωματερές, επιβαρύνοντας τις τοπικές αρχές με έξοδα 1,5 δισεκατομμυρίου ετησίως.

«Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, και η αντιμετώπισή της αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σουάνελ, διευθυντής βιώσιμων συστημάτων τροφίμων της οργάνωσης.

«Η δυσκολία συχνά έγκειται στο να ξέρουμε από πού πρέπει να ξεκινήσουμε και στο πώς να επιτύχουμε τα μέγιστα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη», πρόσθεσε.

Τα τρόφιμα που απορρίπτονται από εμπόρους λιανικής και καταναλωτές στις πιο αναπτυγμένες χώρες είναι αρκετά να υπερκαλύψουν τις ανάγκες και των 870 εκατομμυρίων ανθρώπων που μαστίζονται από την πείνα, σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο το πρόβλημα σπατάλης εκτείνεται ακόμα και σε χώρες της Αφρικής, και κυριότερα τη Νότια Αφρική.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός και η μεσαία τάξη, καταλήγει η έκθεση. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως το 2030 η σπατάλη τροφίμων θα κοστίζει 600 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Τα περισσότερα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές, όπου αποσυντίθενται και εκπέμπουν μεθάνιο, ένα επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου. Συνολικά τα αποσυντιθέμενα τρόφιμα δημιουργούν 3,3 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, περίπου το 7 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών.

«Η ευαισθητοποίηση για τη σπατάλη τροφίμων έχει αυξηθεί, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μετατραπεί η ευαισθητοποίηση αυτή σε δράσεις», δήλωσε ο Σουάνελ.