Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου της Βραζιλίας μειώθηκε κατά 33,6% τους πρώτους έξι μήνες της θητείας του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.
Δορυφορικές εικόνες του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) κατέγραψαν την αποψίλωση 2.649 τετραγωνικών χιλιομέτρων το πρώτο εξάμηνο, έναντι 3.988 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2022. Την εποχή βρισκόταν ακόμη στην εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που επικρίθηκε έντονα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το δάσος του Αμαζονίου.
Τα δημοσιευμένα κυβερνητικά δορυφορικά δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση της αποψίλωσης των δασών.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022), η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.
Ο Λούλα έχει δεσμευτεί να τερματίσει την παράνομη αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030. Όμως αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση καθώς η περιοχή του τροπικού δάσους είναι πάνω από τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.
Τον Ιούνιο, ο Λούλα αποκάλυψε το σχέδιό του για το ζήτημα, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση κατάσχεση των μισών ζωνών όπου γίνονται παράνομες εκμεταλλεύσεις (αγροτικές, κτηνοτροφικές, μεταλλευτικές, υλοτομικές…), να οριστούν προστατευόμενες περιοχές συνολικής έκτασης κάπου 30.000.000 στρεμμάτων ως το 2027, καθώς και την πρόσληψη χιλιάδων ειδικών για το ζήτημα.
Οι ανακοινώσεις του ακολούθησαν την απόφαση του βραζιλιάνικου κοινοβουλίου να περιορίσει αισθητά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, στερώντας του αρμοδιότητές του όσον αφορά το κτηματολόγιο, την επιτήρηση των αγροτικών εκτάσεων και των υδάτινων πόρων. Ενώ το υπουργείο Αυτοχθόνων Λαών απώλεσε την ευθύνη να ορίζει νέες προστατευόμενες περιοχές ιθαγενών, που θεωρούνται κυματοθραύστης της αποψίλωσης του δάσους.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι ένα κρίσιμο σημείο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Και ενώ άρχισε να καταγράφεται η μείωση της αποψίλωσης των δασών, εμφανίζονται στα στατιστικά στοιχεία οι πυρκαγιές. Μόνο τον Ιούνιο, η δορυφορική παρακολούθηση εντόπισε 3.075 πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 2007. Πολλές από τις πυρκαγιές – που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες εκπομπών άνθρακα – έχουν συνδεθεί με την εκκαθάριση περιοχών που είχαν αποψιλωθεί στο παρελθόν.
Ο Λούλα, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος της Βραζιλίας την περίοδο 2003-2010, πιέζει επίσης τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου να χρηματοδοτήσουν διάφορες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διάσωση του τροπικού δάσους. Η Νορβηγία και η Γερμανία έχουν ήδη συνεισφέρει χρηματοδοτήσεις στο Ταμείο για τον Αμαζόνιο, που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν με δική του πρωτοβουλία.