Skip to main content

Κίνα: Πρώτη μήνυση κατά των αρχών για τη ρύπανση

Την ώρα που το νέφος πνίγει για ακόμη μια φορά τις κινεζικές μεγαλουπόλεις οδηγώντας ακόμη και κυβερνητικούς αξιωματούχους να παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι «αφόρητη», ένας πολίτης προσέφυγε για πρώτη φορά στη δικαιοσύνη ζητώντας πρακτικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης. Περιφερειακό δικαστήριο θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες εάν η υπόθεση θα εκδικαστεί ή όχι.

Ο Λι Τζουισίν κατέθεσε μήνυση εναντίον των αρχών της πόλης Σιτζιαζουάνγκ, στη βόρεια Κίνα, ζητώντας από τις αρχές «να εκτελούν το καθήκον τους να ελέγχουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως ορίζει ο νόμος». Αξιώνει επίσης χρηματική αποζημίωση ύψους σχεδόν 1.200 ευρώ για το φίλτρο αέρα που εγκατέστησε, καθώς και για το διάδρομο γυμναστικής που αγόρασε προκειμένου να μην ασκείται σε εξωτερικούς χώρους και να εκτίθεται στην αιθαλομίχλη.

«Ο Λι Τζουισίν δεν μπορούσε να πάει έναν περίπατο ή να τρέξει όπως στο παρελθόν, καθώς η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε και επίσης πλέον πρέπει να φοράει μάσκα όποτε βγαίνει έξω», δήλωσε ο συνήγορός του. «Η περίπτωσή του αφορά όλους τους κατοίκους της πόλης μας.» Όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Λι μιλώντας σε τοπική εφημερίδα, «ο λόγος που προτείνω την καταβολή αποζημίωσης είναι κάθε πολίτης να δει ότι εμείς είμαστε τα πραγματικά θύματα της αιθαλομίχλης».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στοιχίζει στην Κίνα 73 δισ. ευρώ – περίπου το 3% του ΑΕΠ της – κάθε χρόνο. Στα μέσα του μήνα, η κυβέρνηση της Κίνας προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ταμείου με στόχο την καταπολέμηση της ρύπανσης και με αποθεματικό 1,2 δισ. ευρώ, από το οποίο θα ανταμείβονται όσες επιχειρήσεις υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να παρατείνει το πρόγραμμα επιδοτήσεων για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2015.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της ρύπανσης αιωρούμενων σωματιδίων κατά 15-25% έως το 2017, κυρίως στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Γκουανγκζού. Μεταξύ των επιπρόσθετων μέτρων που εξετάζονται είναι ένα εθνικό σύστημα ελέγχου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν οι βιομηχανίες, καθώς και η ενίσχυση του υπουργείου Περιβάλλοντος.