Σε μια σημαντική δήλωση – καθώς μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη και η δίκη για την καταστροφή στο Μάτι – προχώρησε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής και πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Φορτσάκης.
Ο κ. Φορτσάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Rotary Club Αθηνών, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και άμυνα του πολίτη», ανέπτυξε τις νομικές εξελίξεις παγκοσμίως, σχετικά με το αν και πως οι πολίτες, μπορούν από μόνοι τους, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνθήκες για την κλιματική αλλαγή που έχει υπογράψει η χώρα τους, να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις τους να πάρουν υποχρεωτικά μέτρα και να πληρώσουν αποζημιώσεις σε όσους έχουν ήδη πληγεί.
Σε ερώτηση που δέχτηκε «αν θα προέτρεπε τους κατοίκους των περιοχών στο Μάτι, την Μάνδρα και την Βόρεια Εύβοια να κινηθούν νομικά εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης», απάντησε: «Θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, αν και δεν γνωρίζω από τα στοιχεία των δικογραφιών αν πιστοποιείται η ζημία και οι απώλειες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής».
Πώς 2.000 γηραιές Ελβετίδες καθορίζουν την κλιματική πολιτική
Ο κ. Φορτσάκης, ανέφερε κατά την ομιλία του μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση νομικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου το οποίο μάλιστα αναμένεται να αποφανθεί πολύ σύντομα. Σύμφωνα με τον πρώην πρύτανη, θα είναι μια απόφαση που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει «σεισμό» στις 46 κυβερνήσεις των χωρών που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αφού θα αποτελέσει νομικό δεδικασμένο το οποίο θα ανοίγει το δρόμο σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης να προσφεύγουν εναντίον των κυβερνήσεων τους αναγκάζοντάς τις να πάρουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Φορτσάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση, το κίνημα “Σινιορίνεν” κατά Ελβετίας. Πρόκειται για 2.000 ηλικιωμένες Ελβετίδες κυρίες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ζέστης γιατί πεθαίνουν πιο εύκολα – ενδεχομένως και από τους άντρες – και εν πάση περιπτώσει η υγεία τους επιδεινώνεται σε βαθμό που να χρειάζονται ειδική προστασία. Αυτές οι κυρίες ζήτησαν από την Ελβετία να πάρουν μέτρα για να εκπέμπονται λιγότεροι ρύποι στην ατμόσφαιρα αλλά τα ελβετικά δικαστήρια απέρριψαν την προσφυγή τους. Οι κυρίες αυτές όμως, δεν το έβαλαν κάτω και κατέφυγαν στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το οποίο δίκασε την υπόθεση τους πριν από ελάχιστο χρόνο… Στις 29 Μαρτίου συγκεκριμένα. Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση, η οποία θα εκδοθεί σύντομα, θα είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί όπως αντιλαμβάνεσθε θα δεσμεύσει και τα 46 κράτη που μετέχουν στο συμβούλιο της Ευρώπης. Αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι κυρίες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της ζέστης».
Η εκδήλωση του Ροταριανού Αθηνών
Η εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ξενοδοχείο St. George Lycabettus, παρουσία πλήθους μελών και επισκεπτών.
Ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, Αναστάσιος Μπάλλας, διευκρίνισε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αναζήτησης χορηγιών και δωρεών υπέρ του νέου κοινωνικού project του Ομίλου που πρόσφατα πήρε τις απαραίτητες εγκρίσεις και αφορά την ανάπλαση και διαμόρφωση ενός χώρου 400τμ που θα χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας για οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια τα παιδιά των οποίων νοσηλεύονται με σοβαρά νοσήματα στο νοσοκομείο παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Ο κ. Μπάλλας τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Φορτσάκη που απόψε μας τίμησε με την παρουσία του αλλά και για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκε με τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών για ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα που – όπως όλα δείχνουν – θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα. Όπως πάντα, ο στόχος μας είναι να εξασφαλιστούν χορηγίες και δωρεές στην υπηρεσία του κοινωνικού μας έργου. Και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την διαμόρφωση ενός πολύ σημαντικού ξενώνα για τις οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, τα παιδιά των οποίων δίνουν μάχη για την ζωή τους στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού».