Skip to main content

Μετά τους παγετώνες λιώνουν και οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής

Τα επίπεδα παγοκάλυψης στα νερά της Ανταρκτικής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Μετά την δημοσιοποίηση της τελευταίας μελέτης για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που οδήγησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα έρχεται μια νέα μελέτη που αναφέρει ότι στην Ανταρκτική τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων είναι τα μικρότερα από την δεκαετία του 1970 που ξεκίνησε η παρατήρηση και καταγραφή τους με δορυφόρους.

Στο νότιο ημισφαίριο υπάρχει καλοκαίρι και αναμενόμενα τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων θα ήταν μειωμένα αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Πάγου Δεδομένων Χιονιού και Πάγων των ΗΠΑ τα φετινά επίπεδα είναι εξαιρετικά χαμηλά αφού οι άνεμοι και ο θερμότερος αέρας και νερό μείωσαν τη θαλάσσια παγοκάλυψη σε μόλις 1,91 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου είχε καταγραφεί η χαμηλότερη παγοκάλυψη στην Ανταρκτική με 1,92 εκατ. τετραγωνικά χλμ. αρνητικό ρεκόρ που έχει ήδη καταρριφθεί ενώ παράλληλα το καλοκαίρι συνεχίζεται και αναμένεται να υπάρξει περεταίρω λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων στην περιοχή. Τα τελευταία επτά χρόνια καταγράφονται συνεχώς αρνητικά ρεκόρ στην παγοκάλυψη της θάλασσας στην Ανταρκτική.

Τα ερευνητικά, αλιευτικά και επιβατηγά σκάφη που κινούνται στην περιοχή επιβεβαιώνουν τα δορυφορικά ευρήματα αναφέροντας την ευκολότερη διέλευση τους εκεί. Οι επιστήμονες ξεκινούν μια προσπάθεια συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων σχετικών με τους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής πριν τις δορυφορικές παρατηρήσεις, στοιχείων που πάνε πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα. Υπάρχει η εκτίμηση ότι το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων στην Ανταρκτική δεν οφείλεται αποκλειστικά στη κλιματική αλλαγή αλλά είναι πιο σύνθετο φαινόμενο και οι ειδικοί θέλουν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει ώστε από τη μια πλευρά να κάνουν καλύτερες προβλέψεις του φαινομένου αλλά και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τρόποι να εμποδιστεί το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων.

Naftemporiki.gr