Skip to main content

ΜΚΟ Fern: Η ΕΕ δεν πρέπει να «ξεπλύνει» τη μελλοντική καταστροφή του Αμαζονίου

Καθώς διευρύνεται το πολιτικό χάσμα στην Εμπορική Συμφωνία με το μπλοκ«Mercosur», οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι η κατάργησή της θα βλάψει την αξιοπιστία της ΕΕ. Το αντίθετο μάλλον ισχύει, υποστηρίζει ο Perrine Fournier, ακτιβιστής για τα δάση και τα δικαιώματα της ΜΚΟ, Fern. Η εν λόγω αντιπαράθεση κατατρύχει τη μεγαλύτερη Εμπορική Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από τότε που υπογράφηκε, τον Ιούνιο του 2019.

Η Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που η ΕΕ και το μπλοκ της Νότιας Αμερικής «Mercosur» στο οποίο συμμετέχουν η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, ανακοίνωσαν επί της αρχής, ύστερα από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίστηκε ως «ορόσημο» από τους διαμορφωτές πολιτικής και από τις δύο πλευρές. Ο τότε Ευρωπαίος επίτροπος, Jean-Claude Juncker, τη χαρακτήρισε ως μία «πραγματικά ιστορική στιγμή».

Όμως, η υπογραφή της συμφωνίας «Mercosur» στην παρούσα μορφή της έχει καταστεί μια δοκιμασία για τις δεσμεύσεις της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των δασών και των δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Όπως γράφει στη EURACTIV ο κ. Fournier, περίπου το 20% των εξαγωγών σόγιας και το 17% των εξαγωγών βοείου κρέατος προς την ΕΕ από τις περιοχές Cerrado και τον Αμαζόνιο της Βραζιλίας συνδέονται με την παράνομη αποψίλωση των δασών. Η παραγωγή σόγιας και βόειου κρέατος είναι γνωστό ότι οδηγεί σε αρπαγές γης, βία κατά των αυτόχθονων λαών και δουλεμπόριο. Η Fern και πολλοί άλλοι βλέπουν αυτή τη συμφωνία ως άλλη μία πιθανή αφορμή για περαιτέρω καταστροφή του πλανήτη.

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Στο τέλος του 2020, η Πορτογαλία και οκτώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έγραψαν επιστολή στον επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Valdis Dombrovskis, υποστηρίζοντας ότι «η υπογραφή και η επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur δεν θα επηρεάσει μόνο την αξιοπιστία της ΕΕ ως διαπραγματευτικού και γεωπολιτικού εταίρου, αλλά θα ενισχύσει επίσης τη θέση άλλων ανταγωνιστών στην περιοχή».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον ακτιβιστή, η υπογραφή της Συμφωνίας θα επηρεάσει την αξιοπιστία της ΕΕ πολύ περισσότερο απ’ όσο η μη υπογραφή της.

Θα θέσει σε κίνδυνο τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, ενώ υπονομεύει τις δεσμεύσεις της για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εμπορικές και εταιρικές της σχέσεις.

Θα βλάψει επίσης την αξιοπιστία της ΕΕ στα μάτια της κοινωνίας των πολιτών στις χώρες της Mercosur.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, η ΕΕ πρέπει να ισορροπήσει τους όρους ανταγωνισμού, να παρακινήσει τη Βραζιλία να επιβάλει τους νόμους της και να βελτιώσει τα ρυθμιστικά της πλαίσια για την προστασία των δασών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ πρέπει να το πράξει αυτό τη σωστή στιγμή, όταν γίνεται η ζύμωση: κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και σε καμία περίπτωση αφού η Συμφωνία υπογραφεί και τεθεί ισχύ.

Η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Mercosur αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις γαλλικές περιφερειακές εκλογές την άνοιξη, ενώ οι πολιτικοί ελιγμοί εναντίον των αντιπάλων της βρίσκονται τώρα σε πλήρη εξέλιξη. Όσοι δεν θέλουν να θυσιάσουν τα δάση και τα δικαιώματα στο βωμό του εμπορίου, πρέπει να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν για ακόμα μία φορά δυνατά.

Πηγή: ΑΜΠΕ