Μία εταιρεία βιοτεχνολογίας από το Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών κατάφερε να δημιουργήσει σκόνη από κέρατα ρινόκερου στο εργαστήριο, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τη λαθροθηρία και να διασώσει το απειλούμενο είδος από την ολική εξαφάνιση.
Η πρώτη παρτίδα σκόνης αποτελούταν κατά κύριο λόγο από μείγμα πρωτεϊνών και δεν περιείχε γενετικό υλικό ρινόκερου, σύμφωνα με τον Μάθιου Μάρκους, βιολόγο και διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Pembient.
Η ερευνητική ομάδα μετέφερε μερικά δείγματα σκόνης στο Βιετνάμ, μία από τις μεγαλύτερες αγορές κεράτων ρινόκερου και των παραγώγων τους, προκειμένου να καταγράψει τις αντιδράσεις των συχνών καταναλωτών του υλικού.
«Θέλαμε να δούμε εάν το προϊόν μας ήταν παρόμοιο με το αληθινό όσον αφορά τη μυρωδιά και την υφή. Οι χρήστες ήταν σε γενικές γραμμές δεκτικοί», δήλωσε ο Μάρκους.
Μετά την πρώτη δοκιμή, η εταιρεία προχώρησε στην ανάπτυξη νέων παρτίδων σκόνης που τώρα περιέχουν γενετικό υλικό ρινόκερου. Ο τελικός στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ολόκληρα κέρατα στο εργαστήριο, και για αυτό το λόγο δοκιμάζονται διάφορες τεχνικές, όπως η μηχανική ιστών.
«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να παράγουμε κέρατα σε μεγάλη κλίμακα και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα όπου δε θα συμφέρει οικονομικά να καταφεύγουν οι άνθρωποι της μαύρης αγοράς στη λαθροθηρία», δήλωσε ο Μάρκους, ο οποίος εκτιμά πως ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Αν όλα εξελιχθούν με επιτυχία, τότε επόμενος στόχος των υπευθύνων της εταιρείας είναι να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ελεφαντοστό ή ακόμα και οστά τίγρεων.
Τα κέρατα ρινόκερων αποτελούνται κυρίως από κερατίνη, το υλικό των νυχιών και των μαλλιών. Ένα κέρατο, το οποίο συνήθως ζυγίζει περίπου πέντε κιλά, μπορεί να πωληθεί στο Βιετνάμ έως και για 70.000 δολάρια το κιλό, ακριβότερα από την κοκαΐνη ή τον χρυσό.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στη Νότια Αφρική, τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό ρινόκερων, 1,215 ζώα αποτέλεσαν θύματα λαθροθηρίας το περασμένο έτος.