Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν. Καύσωνας και πυρκαγιές στη Δύση των ΗΠΑ. Καταρρακτώδεις βροχές σε Αυστραλία και Ινδονησία. Έντονη ξηρασία στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Καθώς η κλιματική αλλαγή ωθούσε τις καιρικές καταστροφές σε νέα άκρα, το La Nina, ένα φαινόμενο της ατμόσφαιρας, ήταν η “δύναμη” πίσω από το χάος στα μέσα 2020. Και τώρα ο πλανήτης βιώνει κάτι που έχει συμβεί μόνο δύο φορές από το 1950 – τρία χρόνια La Nina.
Άλλος ένας χρόνος La Nina σημαίνει ότι το κόστος των καταστροφών ανά τον πλανήτη από ακραία καιρικά φαινόμενα θα φτάσει στα 1 τρισεκ. δολάρια έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι καταιγίδες και οι πυρκαγιές θα καταστρέψουν περισσότερα σπίτια, θα καταστρέψουν περισσότερες καλλιέργειες, θα διαταράξουν περαιτέρω τη ναυτιλία, θα περιορίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό και, τελικά, θα βάλουν τέλος σε ζωές.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι όλη αυτή η καταστροφή οφείλεται σε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα λαμπερά γαλάζια νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Σε ένα κομμάτι ωκεανού όπου συχνάζουν φώκιες μία πτώση της θερμοκρασίας μικρότερη του 1 βαθμού μπορεί να πυροδοτήσει το La Nina και να ανατρέψει τις καιρικές συνθήκες.
Οι καιρικοί κύκλοι που προέρχονται από τη La Nina «απλώς επιδεινώνουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων», εξηγεί στο Bloomberg ο Michael Pento, πρόεδρος και ιδρυτής της Pento Portfolio Strategies. «Όταν προσθέτετε τις ακραίες καιρικές συνθήκες, δημιουργείται αμέσως ένα σενάριο για υψηλότερες τιμές ενέργειας, υψηλότερες τιμές τροφίμων και υψηλότερο πληθωρισμό. Είναι αρνητικό για την παγκόσμια οικονομία και λειτουργεί ενάντια στις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών».
Οι πιθανότητες ότι η ψύξη του ισημερινού Ειρηνικού θα διατηρηθεί μέχρι τον Οκτώβριο έχουν αυξηθεί στο 97%, σύμφωνα με νέα πρόβλεψη του Κέντρου Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ. Οι πιθανότητες να παραμείνει η La Nina μέχρι τον Ιανουάριο είναι 80%. Η τελευταία σειρά από τρία La Ninas ήταν το 1998-2001, και πριν από αυτό το 1973-1976, σύμφωνα με τη Michelle L’Heureux, μετεωρολόγο που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο φαινόμενο για το Κέντρο Πρόβλεψης του Κλίματος των ΗΠΑ.
Το κόστος από την ξηρασία, τις χειμερινές καταιγίδες και τους τυφώνες που προκαλούνται από τη La Nina μπορεί να φτάσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια, αλλά είναι τόσο διαδεδομένο που είναι επίσης δύσκολο να υπολογιστεί. Το καλύτερο μέτρο είναι μέσω των ζημιών που καταγράφουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι καιρικές καταστροφές κόστισαν στον κόσμο 268 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και άλλα 329 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με την Aon, εταιρεία δεδομένων και ερευνών. Εάν η επόμενη περίοδος μοιάζει με το χάος που έφερε η La Nina το 2020 και το 2021, το συνολικό ποσό κατά τη διάρκεια των τριών διαδοχικών ετών πιθανότατα θα πλησιάσει, ή ίσως ακόμη και να ξεπεράστει το 1 τρισ. δολάρια.