Η οργάνωση Sea Shepherd (Ποιμένας των Θαλασσών) έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που, όπως υποστηρίζει, δείχνει ιάπωνες φαλαινοθήρες να θανατώνουν φάλαινες σε διεθνώς αναγνωρισμένο θαλάσσιο καταφύγιο, στα ύδατα της Νέας Ζηλανδίας.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία είναι γνωστή για τις συχνά αμφιλεγόμενες επιθετικές μεθόδους που χρησιμοποιεί εναντίον των φαλαινοθήρων, πλοίο της καταδίωξε τα πέντε φαλαινοθηρικά του ιαπωνικού στόλου στο Νότιο Ωκεανό. Κατέγραψε σε βίντεο στοιχεία που «αποδεικνύουν» τη θανάτωση τριών φαλαινών στο κατάστρωμα της ναυαρχίδας Nisshin Maru, ενώ υποψιάζεται ότι θανατώθηκε και τέταρτη φάλαινα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας αρνήθηκε ότι φαλαινοθηρικές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στα ύδατα της χώρας του, λέγοντας ότι πρόκειται για διεθνή ύδατα και καταδικάζοντας ως «άσκοπες και προσβλητικές» τις ενέργειες των Ιαπώνων. «Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έχει επανειλημμένα καλέσει την Ιαπωνία να διακόψει το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας και σήμερα στέλνει εκ νέου το ίδιο μήνυμα», δήλωσε ο Μάρεϊ Μακάλι.
Ο Ποιμένας των Θαλασσών στέλνει εδώ και δέκα χρόνια πλοιάρια, τα οποία παρενοχλούν τον ιαπωνικό στόλο κατά τη διάρκεια του ετήσιου κυνηγιού φαλαινών. Η φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς έχει απαγορευτεί με διεθνή συνθήκη, όμως η Ιαπωνία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο όνομα της Επιστήμης, παρά τις έντονες αντιδράσεις από κυβερνήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Δεν υπάρχει τίποτε το επιστημονικό σε όλα αυτά, μιλάμε για σφαγή», δήλωσε ο πρόεδρος του αυστραλιανού παραρτήματος του Sea Shepherd Μπομπ Μπράουν. «Το μόνο που λείπει εδώ είναι λίγη σύνεση, λίγο θάρρος από την πλευρά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες μπορούν να βάλουν ένα τέλος σε αυτήν την ιστορία.»
Η Αυστραλία είχε δεσμευτεί να παρακολουθεί τον ιαπωνικό από θαλάσσης και αέρος. Ωστόσο, η Sea Shepherd κατηγορεί τη νέα κυβέρνηση της χώρας ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις της, λέγοντας ότι θα ελέγχει τους φαλαινοθήρες στέλνοντας μόνο αεροσκάφος.