Skip to main content

Αλάτι: Η ξηρασία ποτίζει… το «λευκό λουλούδι» της Γκεράντ

Του Μωυσή Λίτση
[email protected] 

Και όμως υπάρχουν καλλιεργητές που οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία τούς ευνοούν. Πρόκειται για τους καλλιεργητές αλατιού στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλλίας, την Γκεράντ (Guerande). Το λευκό «λουλούδι από αλάτι» (Fleur de Sel), όπως είναι γνωστό το αλάτι της Γκεράντ, αποκρυσταλλώνεται στην επιφάνεια του νερού. Είναι ένα από τα λεπτότερα αλάτια στον κόσμο, με την αξία του στις ΗΠΑ να ξεπερνά τα 100 δολάρια το κιλό.

Με την άνοδο των θερμοκρασιών τους τελευταίους μήνες και τις σχεδόν ανύπαρκτες βροχοπτώσεις, η υπερτροφοδοτούμενη εξάτμιση αλμυρού νερού στην περιοχή εκτίναξε την παραγωγή αλατιού. «Οδεύουμε προς παραγωγή ρεκόρ», επισημαίνει αγρότης της περιοχής σε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, o οποίος εργάζεται στις αλυκές πάνω από 20 χρόνια. Η παραγωγή αλατιού από τη θάλασσα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια ανερχόταν κατά μέσο όρο στον 1,3 τόνο ανά αλυκή.

Φέτος η παραγωγή αναμένεται να διπλασιαστεί και να φθάσει τους 2,5 εκατ. τόνους. Οι καλλιεργητές αλατιού σε αυτή την περιοχή της βορειοδυτικής Γαλλίας αναδεικνύονται άθελά τους από τους λίγους ωφελημένους της κλιματικής αλλαγής, που με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές έχει πλήξει την αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα η παραγωγή σιτηρών στη Γαλλία έχει μειωθεί κατά 20%. H περιοχή, γνωστή για τον μεταβαλλόμενο καιρό στον Ατλαντικό και τις περισσότερες από 40 ημέρες αδιάκοπης ηλιοφάνειας και ελαφρών ανέμων, προσφέρει πολύ μικρή δυνατότητα ανάπαυσης για όσους δουλεύουν τις αλυκές.

Η εργασία στις αλυκές είναι αρκετά επίπονη. Κάτω από τον καυτό ήλιο οι εργάτες σπρώχνουν τροχοφόρα κατά μήκος των στενών τοίχων από λάσπη που χωρίζουν κάθε τμήμα, ξύνοντας το θαλασσινό αλάτι από τον πυθμέ να, χρησιμοποιώντας μεθόδους και εργαλεία που έχουν αλλάξει ελάχιστα εδώ και πάνω από τέσ σερις αιώνες. Δεν επιτρέπεται η χρήση μηχανικών μέσων.

Πάνω η παραγωγή κρασιού

Η ξηρασία επηρεάζει και την παραγωγή κρασιού, η οποία ναι μεν αναμένεται να ανακάμψει από τις περσινές επιπτώσεις του παγετού, αλλά σε περιορισμένο όγκο. Το γαλλικό υπουργείο Γε ωργίας, στην πρώτη για φέτος εκτίμησή του, προβλέπει πως η παραγωγή κρασιού θα αυξηθεί από 13% έως 21%, σε 42,5 εκατ. με 45,6 εκατ. εκατόλιτρα. Η πρόβλεψη αυτή είναι κατά 7% υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας.