Skip to main content

Γιατί οι Αυστραλοί θανάτωσαν γιγαντιαίο σαλιγκάρι

Ένα γιγαντιαίο αφρικανικό σαλιγκάρι εντοπίστηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το «σπίτι» του, σε μια αποθήκη κοντέινερ, στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Οι αρχές βιοασφάλειας ανέλαβαν δράση θανατώνοντάς το «με μη βάναυσο τρόπο», όπως διαβεβαιώνουν, ενώ δεν διαπίστωσαν την παρουσία άλλων σαλιγκαριών ή αυγών.

Το συγκεκριμένο σαλιγκάρι θεωρείται ένα από τα πλέον απειλητικά είδη-εισβολείς. Το μήκος του μπορεί να φθάσει τα 30 εκατοστά, ζυγίζει έως και 1 κιλό, ενώ γεννά εκατοντάδες αυγά το χρόνο. Τρέφεται με πάρα πολλά είδη φυτών, αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να μεταφέρει ένα παράσιτο που προκαλεί μηνιγγίτιδα στον άνθρωπο.

«Το γιγαντιαίο αφρικανικό σαλιγκάρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καταστροφικότερα είδη σαλιγκαριού στον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Πολ Νίξον από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασών της Αυστραλίας. «Αναπτύσσεται πολύ, όμως το πρόβλημα για εμάς δεν είναι τόσο το μέγεθός του όσο οι ρυθμοί αναπαραγωγής του.»

Οι έλεγχοι στην περιοχή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια «επέλαση» σαλιγκαριών, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες του Μπρίσμπεϊν. Το 1997, η Αυστραλία είχε βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με εισβολή γιγαντιαίων αφρικανικών σαλιγκαριών. Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μήνες μέχρι οι αρμόδιες αρχές στο Κουίνσλαντ να εξολοθρεύσουν εκατοντάδες εισβολείς.

Δύο χρόνια νωρίτερα, η αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα είχε δαπανήσει 1 εκ. δολάρια για να απαλλαγεί από το ίδιο σαλιγκάρι, το οποίο της προκαλούσε καταστροφές ύψους 11 εκ. το χρόνο. Πέρυσι, ωστόσο, το μαλάκιο επέστρεψε στο Μαϊάμι, όπου αναπαράγεται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με το αυστραλιανο υπουργείο, το σαλιγκάρι έχει τις ρίζες του στην ανατολική Αφρική, όμως απαντάται πλέον στα περισσότερα νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, όπου σε κάποιες περιπτώσεις μεταφέρθηκε εσκεμμένα.