Από την έντυπη έκδοση
Ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τις λεπτομέρειες του νέου μοντέλου αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, που προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου (με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των τελικών καταναλωτών), εισέρχονται στην τελική ευθεία, η Αθήνα «τρέχει» παράλληλα τις διαδικασίες για έναν ακόμα μηχανισμό που θα επιτρέψει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών τους με ρεύμα από ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές τιμές. Ο λόγος για το σχήμα κρατικής ενίσχυσης με την κωδική ονομασία Green Pool που εστάλη προ ολίγων ημερών στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής σε συνέχεια της προκοινοποίησής του.
Βασικός άξονας της ελληνικής πρότασης είναι να υπάρχει ενίσχυση του λεγόμενου shaping and balancing cost, δηλαδή του κόστους που προκύπτει αφενός για την ευθυγράμμιση της παραγωγής των ΑΠΕ (τα αιολικά πάρκα παράγουν ενέργεια όταν φυσάει και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί όταν έχει ηλιοφάνεια), με το προφίλ κατανάλωσης ενέργειας των βιομηχανιών, πολλές εκ των οποίων λειτουργούν σε 24ωρη βάση (shaping cost), αφετέρου για την «εξισορρόπηση» αυτής της παραγωγής όταν η παραγόμενη πράσινη ενέργεια αποκλίνει από αυτήν που δηλώνει ο παραγωγός ΑΠΕ στο Σύστημα (balancing cost).
Στο πλαίσιο αυτό, το Green Pool προβλέπει τη δημιουργία φορέα (aggregator) που θα συνάπτει διμερή συμβόλαια με τους παραγωγούς ΑΠΕ και θα διασφαλίζει ότι θα προμηθεύει ρεύμα στις βιομηχανίες σύμφωνα με το προφίλ κατανάλωσής τους, αναλαμβάνοντας τα κόστη διαμόρφωσης της ενέργειας αυτής σε φορτίο βάσης προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των βιομηχανιών.
Ο φορέας αυτός θα επιλέγεται μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία στη βάση της χαμηλότερης προσφοράς για να αναλάβει αυτό το κόστος «εξομάλυνσης» της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής. Η κρατική ενίσχυση αφορά την κάλυψη σημαντικού μέρους του κόστους που θα προκύπτει από τις αγοραπωλησίες ηλεκτρισμού από τον φορέα, ώστε να προσαρμόσει την παραγωγή των ΑΠΕ στην κατανάλωση των βιομηχανιών.
Πλεονεκτήματα
Όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, «έχοντας ως δεδομένο ότι η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κεντρική επιλογή της Ευρώπης, το Green Pool είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην ταχεία απορρόφηση πράσινης ηλεκτροπαραγωγής από τις βιομηχανίες, καθώς εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα εμπορικά διμερή συμβόλαια (PPA). Πλην όμως η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάρκων περιορίζεται σε 5-6ώρες/ημέρα, ενώ οι βιομηχανίες λειτουργούν όλο το 24ωρο. Οπότε υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά το μεσημέρι να είναι πολύ χαμηλότερες ως προς τις τιμές τις υπόλοιπες ώρες και δευτερευόντως ως προς τη συμφωνημένη τιμή αγοράς του PPA. Αυτό ακριβώς το ρίσκο έρχεται να αντιμετωπίσει το Green Pool, χωρίς το οποίο δεν είναι συμφέρον για την ενεργοβόρο βιομηχανία να προχωρήσει σε PPA δεκαετίας, ενώ είναι δυσχερές και να καλύψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών με ενέργεια από ΑΠΕ».