Skip to main content

Ζημιές 500 δισ. ευρώ στην Ευρώπη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της Ε.Ε. αποκάλυψε ότι οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει τεράστιες οικονομικές ζημιές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ο αριθμός των θανάτων κυμαίνεται μεταξύ 85.000 και 145.000.

Τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει επίσης οικονομική ζημιά περίπου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ στην Ευρώπη τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Μεταξύ 1980 και 2020, οι συνολικές ζημιές στις 27 χώρες της Ε.Ε. συν την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Τουρκία ανήλθαν σε 450 έως 520 δισεκατομμύρια ευρώ (υπολογισμένες σε τιμές 2020), όπως ανέφερε  ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της Ε.Ε. (EEA).

Υπολογίζεται ότι το 3% όλων των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν υπεύθυνο για το 60% όλων των οικονομικών απωλειών, ανέφερε  η υπηρεσία της ΕΕ που έχει έδρα στην Κοπεγχάγη. Μόνο το ένα τέταρτο με το ένα τρίτο των ζημιών  ήταν ασφαλισμένο. Ο αριθμός των θανάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα αυτού του τύπου κυμάνθηκε από 85.000 έως 145.000 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του 85% από κύματα καύσωνα ,όπως το καταστροφικό 2003.

Η Γερμανία με τη μεγαλύτερη ζημιά

Σύμφωνα με τον ΕΕΑ, η Γερμανία, ως το πολυπληθέστερο μέλος της Ε.Ε., κατέγραψε τη μεγαλύτερη συνολική οικονομική ζημιά από τα 32 κράτη που αναλύθηκαν. Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία στα 41 χρόνια από το 1980 έως το 2020, οι ζημιές ανήλθαν συνολικά σε περίπου 110 δισ. ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Ιταλία. Οι απώλειες ανά κάτοικο ήταν μεγαλύτερες στην Ελβετία.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει μεμονωμένα κράτη, όπως τόνισε ο Βούτες Φανβίλ, ο οποίος ασχολείται με τις οικονομικές πτυχές της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στον ΕΕΑ. Οι υψηλοί αριθμοί ζημιών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι μια χώρα δεν έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά στα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Υπάρχει ένα τεράστιο τυχαίο αποτέλεσμα στα ακραία γεγονότα», είπε. Ορισμένες χώρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό από άλλες. Δεν μπορούμε να πούμε ποιες χώρες της Ε.Ε. είναι καλύτερα προετοιμασμένες για αυτό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), ο αριθμός των καταστροφών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχει αυξηθεί παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια. Οι ζημιές αυξήθηκαν, αλλά οι θάνατοι μειώθηκαν. Από την ανάλυση του ΕΕΑ δεν φαίνεται επί του παρόντος μια σαφής τάση προς υψηλότερα νούμερα ζημιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, αναμένεται μια αύξηση με την πάροδο του χρόνου.

Δύσκολα προβλέψιμα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν συνήθως εντελώς τυχαία και ότι επίσης γίνονται πολλά σε όλη την Ευρώπη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν πλέον στρατηγικές ή σχέδια προσαρμογής. «Ο λόγος που δεν βλέπετε μια μεγάλη αύξηση δεν είναι επειδή η κλιματική αλλαγή δεν είναι πραγματική, αλλά επειδή έχουν ήδη αναληφθεί πολλές ενέργειες», είπε ο Φανβίλ.

naftemporiki.gr