Skip to main content

Με το πιστοποιητικό Ουδετέρου Ανθρακικού Αποτυπώματος τιμήθηκε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

Με το πιστοποιητικό ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος τιμήθηκε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ) από την «Emicert Greece», σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ανδριανός Μιχάλαρος» με συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας και του Πειραιά.

«Η μεταστροφή σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, οδηγεί σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας και σ’ αυτό ο βιοτεχνικός κόσμος και ο Πειραιάς θα πρέπει να είναι και πάλι πρωτοπόροι κι αυτό φάνηκε όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα αυτής της μεταστροφής ανακοινώνοντας την παύση λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων που μέχρι χθες λειτουργούσαν με λιγνίτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΒΕΠ Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας και σημείωσε ότι με αυτό το πιστοποιητικό γίνεται η αρχή για μια νέα εποχή στα δεδομένα της αγοράς.

Μάλιστα ο κ. Παπαμανώλης-Ντόζας, εξέφρασε την εκτίμηση πως η βράβευση αυτή, σχετίζεται άμεσα με την «υψηλή ευαισθητοποίηση και την ευθύνη που αισθάνονται τόσο η διοίκηση του ΒΕΠ, όσο και η ισχυρή πλειοψηφία των μελών του Επιμελητηρίου για την υιοθέτηση προτύπων και τεχνολογιών που θα είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς επεσήμανε πως το ΒΕΠ απέδειξε ότι η επιχειρηματικότητα και μάλιστα οι παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν τη βούληση, τη διάθεσή αλλά και την ισχύ να πρωτοπορήσουν σε οτιδήποτε καινοτόμο δημιουργεί ένα νέο οικονομικό κύκλο που προσδίδει στην ελληνική οικονομία υπεραξία, ανταγωνιστικότητα αλλά και προστιθέμενη αξία. «Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά έκανε την αρχή για το ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, το οποίο σήμερα είναι απλώς ένα προαπαιτούμενο αλλά θα μετεξελιχθεί σε συμβατό όρο για το “πράσινο βήμα”. Αυτό αποτελεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία της οικονομίας όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, γι’ αυτό και ήδη επεξεργαζόμαστε ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό Κλιματικό Νόμο», σχολίασε στην ομιλία του ο κ. Αμυράς.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης έκανε λόγο για πρωτοποριακή πρωτοβουλία του ΒΕΠ που δείχνει το δρόμο προς το μέλλον: «Η προοπτική του ουδετέρου ανθρακικού αποτυπώματος πρέπει να γίνει προτεραιότητα για το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και για καθένα επαγγελματία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτίδης και απαντώντας στον υφυπουργό για τον κλιματικό νόμο τόνισε ότι η νομοθέτησή του πρέπει να αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» για την πορεία προς την ουδέτερη κλιματικά οικονομία που θα έχει νομικά δεσμευτικούς κανόνες και μηχανισμούς συντονισμού των δράσεων.

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης ζήτησε να υπάρξει «συνολική πολιτική που να συμβαδίζει στις κατευθύνσεις οι οποίες δίδονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι η προώθηση της χρήσης του υδρογόνου έναντι του φυσικού αερίου ή ο καθορισμός της ενεργειακής μετάβασης με πολιτικές δεσμεύσεις να μην υποστούν συνέπειες οι καταναλωτές. Σε όλο αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους εφ’ όσον προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι θεσμικοί εκπρόσωποί τους στην κεντρική διοίκηση, δηλαδή τα Επιμελητήρια».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου από την πλευρά του, σχολιάζοντας την συμβολή των επιχειρήσεων -και ειδικά των μικρομεσαίων- στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα επεσήμανε πως «σε αυτήν την λογική το ΒΕΠ δημιουργεί ένα παράδειγμα προς μίμηση που πρέπει να ακολουθήσουν τα άλλα επιμελητήρια, αλλά και οι επιχειρήσεις».

Εκ μέρους της «Emicert Greece», ο managing partner Κωνσταντίνος Αντωνιάδης στη σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «η απονομή πιστοποιητικού ουδετέρου ανθρακικού αποτυπώματος σε έναν οργανισμό, όπως το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς, αποσκοπεί στο να δημιουργήσει κουλτούρα διαρκούς βελτίωσης της λειτουργίας και των περιβαλλοντικών εργασιών του».